Το να διατηρήσεις ένα υγιές δέρμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν βέβαια κάποια βήματα που μπορείς να εντάξεις στην ρουτίνα της περιποίησης του προσώπου σου, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος σου. Ένα από αυτά είναι η απολέπιση.
Τα οφέλη της απολέπισης είναι πολλαπλά:
-βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των μαύρων στιγμάτων από την επιδερμίδα
-εντείνει την αποτελεσματικότερη διείσδυση και δράση των προϊόντων.
-ξεθωριάζει σημάδια ακμής ή άλλα σημάδια.
-ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος.
-μειώνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης.
Τα είδη της απολέπισης είναι 2: Η μηχανική/φυσική απολέπιση και η χημική απολέπιση. Ποιο είδος απολέπισης να προτιμήσεις; Σίγουρα αυτό εξαρτάται από τη δική σου κρίση, παρ’ όλα αυτά εγώ θεωρώ ότι η χημική απολέπιση είναι πιο αποτελεσματική.
Στη κατηγορία των προϊόντων μηχανικής απολέπισης περιλαμβάνονται κρέμες ή τζελ τα οποία έχουν κόκκους και με ελαφρύ μασάζ απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα. Ο λόγος που δεν προτιμώ τον συγκεκριμένο τρόπο απολέπισης, είναι επειδή θεωρώ ότι οι κόκκοι όσο μικροί κι αν είναι μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς ή ακόμα και να μεταφέρουν μικρόβια από μια “μολυσμένη” περιοχή του προσώπου σε μια άλλη και έτσι να επιδεινώσουν οποιοδήποτε δερματικό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Όσον αφορά τη χημική απολέπιση, πρόκειται για καλλυντικά που μιμούνται το χημικό peeling του δερματολόγου, αφού περιέχουν παρόμοια συστατικά. Η χημική απολέπιση γίνεται με AHA (Alpha Hydroxy Acids) και BHA (Beta Hydroxy Acids).
Τα AHA είναι χημικές ενώσεις είτε φυσικής είτε σύνθετης προέλευσης και ενδείκνυνται περισσότερο για ευαίσθητο/ξηρό δέρμα. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα AHA διαλύουν απαλά το υλικό συγκράτησης μεταξύ των κυττάρων και έτσι επιταχύνεται και η ανανέωση τους. Παρ’ όλο που τα AHA είναι χημικές ενώσεις, όταν έχουν φυσική προέλευση προέρχονται από οργανικά σάκχαρα που είτε περιέχουν γλυκολικό οξύ, -το οποίο προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο – είτε λακτικό οξύ το οποίο προέρχεται από το γάλα και είναι πιο ενυδατικό σε σχέση με τα άλλα AHA, είτε μανδελικό οξύ, που προέρχεται από το πικραμύγδαλο και συστήνεται για την αντιμετώπιση της ακμής. Το ενεργό συστατικό που υπάρχει πιο συχνά στα απολεπιστικά προϊόντα στην κατηγορία των AHA είναι το γλυκολικό οξύ καθώς το πολύ μικρό μοριακό βάρος που έχει συνεπάγεται και την καλύτερη διείσδυση στα στρώματα της επιδερμίδας.
Όσον αφορά τα BHA, προέρχονται συνήθως από ένζυμα φρούτων και είναι ιδανικά για λιπαρά δέρματα καθώς διεισδύουν άμεσα και καθαρίζουν τους πόρους σε βάθος απομακρύνονται το σμήγμα. Το πιο γνωστό σε όλους μας BHA είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο δρα αποτελεσματικά στον ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων και τον επιταχύνει. Τα BHA προλαμβάνουν την επανεμφάνιση των κηλίδων, απομακρύνουν τα μαύρα στίγματα και αποτρέπουν τα μελλοντικά ξεσπάσματα ακμής και μειώνουν την έκκριση σμήγματος. Επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.
Η κύρια διαφορά των AHA με τα BHA είναι ότι τα AHA είναι υδατοδιαλυτά, γι’ αυτό και είναι πιο ασφαλή αφού δεν εισχωρούν βαθιά στους πόρους, αλλά λειτουργούν επιδερμικά. Από την αντίπερα όχθη, τα BHA είναι ελαιοδιαλυτά, γι’ αυτό και τα BHA προορίζονται για λιπαρά δέρματα μιας και είναι πιο δραστικά και όχι τόσο ήπια όσο τα AHA.
Τι να προσέξεις όταν κάνεις χημική απολέπιση:
- Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις κάποιο προϊόν που να έχει περιεκτικότητα 5-7% και όχι παραπάνω, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ερεθιστεί η επιδερμίδα.
- Το ιδανικό προϊόν για να ξεκινήσεις θα ήταν κάτι σε μορφή τόνερ και όχι κάποιο σέρουμ ή κρέμα μιας και είναι πιο ελαφρύ.
- Δεδομένο ότι το pH της επιδερμίδας μας είναι 5,5 θα πρέπει να επενδύσεις σε κάποιο προϊόν που να μην ξεπερνά το pH που έχει η επιδερμίδα μας.
- Η χημική απολέπιση απαγορεύεται αυστηρά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς λόγω έντονης ηλιοφάνειας μπορεί να προκληθεί φωτοαντίδραση.
– Τα οξέα χρησιμοποιούνται το βράδυ και επειδή αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αφαιρούν την πρώτη στιβάδα του δέρματος, την επόμενη μέρα η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη. Φυσικά η χρήση του αντηλιακού είναι αδιαπραγμάτευτη σε κάθε περίπτωση, και πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούμε οξέα.
-Το οξέα δεν συνδυάζονται με τη ρετινόλη.
– Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν με οξέα και αισθανθείς λίγο τσούξιμο κατά την εφαρμογή, αυτό είναι λογικό. Αν το τσούξιμο δεν υποχωρήσει, αφαίρεσε το προϊόν και κάθε φορά θα πρότεινα να παρατείνεις σταδιακά το χρόνο εφαρμογής του μέχρι να φτάσεις στο σημείο να το φοράς και να πέφτεις για ύπνο με αυτό χωρίς να αισθάνεσαι έντονη ενόχληση.
Δεδομένου ότι κάθε επιδερμίδα είναι ιδιαίτερη και έχει διαφορετικές ανάγκες, πριν αγοράσεις οποιοδήποτε προϊόν με οξέα συμβουλέψου το δερματολόγο σου.