Τα τελευταία 40 χρόνια υπάρχουν αρκετές εταιρίες που προσπαθούν να προσεγγίσουν όλο και περισσότερο την ψηφιακή μόδα. Μετά την επανάσταση των διαδικτυακών αγορών, η εικονική μόδα είναι η εξέλιξη που όλοι περιμένουμε. Αυτό συμπεριλαμβάνει ρούχα τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο πχ: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες και online παιχνίδια.
Σαν ιδέα ακούγεται σαν να ικανοποιεί την όρεξη για μόδα που έχουν οι πιο ευκατάστατοι, την ματαιότητα των υπολοίπων για μια δημοσίευση στο Ιnstagram, όμως δίνει μια λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της μόδας: μαζική παραγωγή και υπερβολικά απόβλητα επειδή δημιουργούν κάτι που πραγματικά θέλουν οι καταναλωτές.
Πώς κοστολογείται και πώς δεν αντιγράφεται ένα εικονικό ρούχο;
Η απάντηση είναι πως μέσω της τεχνολογίας blockchain (που χρησιμοποιεί και ο δημιουργός του παιχνιδιού Fortnite για πάνω από 20 χρόνια) αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να ανήκουν ή να αναπαραχθούν από κανέναν, οπότε, παρόλο που είναι εικονικά, ο μόνος που μπορεί να δημοσιεύσει αυτό το εικονικό φόρεμα στα κοινωνικά μέσα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του, ο οποίος είναι και αυτός που κοστολογεί αναλόγως το προϊόν του.
Σε 5 χρόνια, όλες οι μάρκες μόδας θα κάνουν τα τρισδιάστατα σχέδια συνηθισμένα, καθώς η στάση των ανθρώπων αλλάζει σχετικά με το πόσα ρούχα χρειάζονται πραγματικά, σε σύγκριση με πόσα ρούχα χρειάζονται απλώς για μια φωτογραφία. Μια εικονική ντουλάπα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από οικονομική άποψη και για το περιβάλλον,
προβλέπει ο Mikalsen (Carlings’ brand director).
Και τώρα, οι ειδικοί λένε ότι η τάση είναι εδώ για να μείνει.
Ιστορία της ψηφιακής μόδας
Η ψηφιακή μόδα ξεκινά με έναν Νορβηγό λιανοπωλητή με το όνομα Carlings που ξεκίνησε τη μάρκα του τη δεκαετία του 1980. Τον Νοέμβριο του 2018 ο οίκος Carlings κυκλοφόρησε μια ολόκληρη εικονική συλλογή που ονομαζόταν “Neo X“. Αποτελούταν από 19 τεμάχια με τιμή από 9€ έως 30€ και κέρδισε 120 εκατομμύρια ευρώ όντας μια από τις πρώτες μάρκες που έκαναν πωλήσεις εικονικών τρισδιάστατων συλλογών και αντικειμένων. Η συλλογή εξαντλήθηκε και ήταν επίσης αρκετά επιτυχημένη στα κοινωνικά μέσα.
Η μάρκα Carlings συνεχίζει να επενδύει τις προσπάθειές της σε τρισδιάστατο σχεδιασμό και να εκπαιδεύει υπαλλήλους για την παραγωγή τρισδιάστατων συλλογών.
Όταν κάνετε κλικ στην επιλογή “Ψηφιακή συλλογή” σας παρουσιάζονται αντικείμενα όπως ένα φωτεινό κίτρινο παλτό κροκοδείλου, μπλε λατέξ που καλύπτονται με το σύνθημα «Eat The Glitch» τα οποία έλαβαν πολύ ευνοϊκή υποδοχή από τους ενθουσιώδεις μόδας. Η ιδέα είναι να αγοράσετε το αντικείμενο, να ανεβάσετε μια φωτογραφία του εαυτού σας, κάποιος στην ομάδα γραφιστικής Carlings να βάλει το ψηφιακό αντικείμενο στο σώμα σας και μετά να στείλει τη φωτογραφία πίσω έτσι ώστε μετα εσείς να τη δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η προσπάθεια έγινε σε συντονισμό με την Virtue, τον οργανισμό της Vice Media οπου και κέρδισε ένα Grand Prix στα Cannes Lions. Έκτοτε, η Carlings κυκλοφόρησε δύο άλλες συλλογές και είναι μέχρι στιγμής, ένας από τους λίγους οίκους μόδας που έχουν διαδοχικά κυκλοφορήσει και πουλήσει τις εικονικές συλλογές του.

Επίσης σημαντικός στην ανάπτυξη της εικονικής μόδας οίκος είναι ο The Fabricant. Με έδρα το Άμστερνταμ είναι ένας οίκος που διασταυρώνει τη τεχνολογία με τη μόδα. Ιδρύθηκε από τους Kerry Murphy και Amber Jae Slooten και τα σύνολα τους δημιουργούνται με λογισμικό 3D μοντελοποίησης και τα αντικείμενα κατά παραγγελία σχεδιάζονται για να κινούνται σαν να είναι πραγματικά. Η μάρκα έγινε γνωστή όταν σε συνεργασία με την Dapper Labs δημιούργησαν ένα φόρεμα που ονομάζεται Iridescence και το πούλησαν για το ποσό των 9500 $ τον Μάιο του 2019 σε μια δημοπρασία στο Ethereal Summit. Προηγουμένως, τα ρούχα του Fabricant κατασκευαζόντουσαν κατά παραγγελία. Έκτοτε, η μάρκα έγινε πιο γνωστή από τις συνεργασίες της με μεγάλους οίκους της βιομηχανίας, όπως ο Tommy Hilfiger και ο Soorty.
Η πρώτη εικονική συλλογή του Fabricant κυκλοφόρησε σε μια ψηφιακή εκπομπή με εικονικά τοπία και μοντέλα, πρωτοπορώντας μια μορφή που έχει πλέον υιοθετηθεί από πολλές μάρκες λόγω περιορισμών που επιβάλλονται από την πανδημία. Επίσης δημοσίευσε στον ιστότοπο της αντικείμενα μόδας που είναι δωρεάν για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εξερευνήσουν απο μόνοι τους την εικονική μόδα Το Fabricant λέει ότι χρειάζονται εβδομάδες πολλαπλών τρισδιάστατων σχεδιαστών για να δημιουργήσουν αυτά τα ψηφιακά είδη μόδας. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό κόστος, το ίδιο με του Carlings. Έχουν γραφίστες που θέτουν ώρες για να πάρουν τα ρούχα τις σωστές διαστάσεις για να ακουμπάνε πάνω στο κάθε σώμα.
Τον Μάιο του 2020, η Fabricant ξεκίνησε τη Leela, μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν με διάφορα εικονικά φορέματα και να κατεβάζουν μια σειρά από έτοιμα προς ένδυση αντικείμενα για τα διαδικτυακά τους πρόσωπα. Στο μέλλον, η Slooten πιστεύει ότι η πραγματική μόδα θα γίνει όλο και πιο τεχνολογική και βιώσιμη, με έξυπνα υλικά που λειτουργούν ως δεύτερο δέρμα. Παράλληλα με αυτό, η εικονική μόδα θα προσφέρει στους ανθρώπους τρόπους να είναι πιο εκφραστικοί.
Μέσα στον ψηφιακό κόσμο, μπορούμε να είμαστε εντελώς τρελοί. Μπορούμε να φορέσουμε ένα φόρεμα από νερό ή να έχουμε φώτα παντού και να αλλάξουμε τα υφάσματα σύμφωνα με τη διάθεσή σας, είπε η Slooten.
Το ενδιαφέρον για την εικονική μόδα έχει εκραγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού καθώς οι άνθρωποι διερευνούν τρόπους ντυσίματος των διαδικτυακών τους ειδώλων . Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα εικονικά ρούχα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα των εικόνων που απεικονίζουν τοπία φαντασίας που “προσφέρουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να ξεφύγουν”, σύμφωνα με καλλιτέχνες οπτικοποίησης. Ένα παράδειγμα συχνής χρήσης online ρούχων είναι οι εικονικοί influencers.
Ένας από αυτούς είναι η Lil Miquela με 1,6 m. followers στο Instagram. Είναι ένας χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από μια εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες με το όνομα Brud. Η Lil Miquela είναι ένα ρομπότ όπου με την Bella Hadid ήταν πρωταγωνίστριες σε μια διαφήμιση της Calvin Klein. Συχνά ανεβάζει φωτογραφίες φορώντας 3D virtual ρούχα τα οποία συνήθως διατίθενται online αλλά και φυσικά και για το κοινό.
Αρκετές εταιρείες, όπως η fabricant και η Carlings έχουν πρωτοπορήσει στην πρόοδο της εικονικής μόδας στον κόσμο μας σήμερα όπως οι ακόλουθες:
Moschino
Η Moschino είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα ονόματα μόδας που έρχονται στο εικονικό πάρτι μόδας. Πέρυσι, κυκλοφόρησε μια συλλογή καψουλών εμπνευσμένη από το Sims, το δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι. Η συλλογή Moschino x The Sims Capsule μπαίνει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των The Sims σήμερα με ένα λανσάρισμα εντός του παιχνιδιού στα The Sims 4, The Sims Mobile και The Sims FreePlay. Οι τιμές κυμαίνονταν από μια θήκη τηλεφώνου 85 $ έως ένα σακίδιο 1.295 $. Παράλληλα με τη συλλογή, η Moschino κυκλοφόρησε επίσης τα πρώτα εικονικά ρούχα της. Αυτά ήταν τα Freezer Bunnies από τη συλλογή καψουλών και με αυτήν τη συλλογή, οι παίκτες μπορούν να ντύσουν ή να διαμορφώσουν τα είδωλά τους με ρούχα και σχέδια Moschino.
The Tribute brand
Η νεότερη μάρκα στο ψηφιακό μπλοκ είναι η Κροατική ετικέτα Tribute η οποια κατασκευάζει αποκλειστικά εικονικά φορέματα. Ιδρύθηκε από την Gala Marija Vrbanic και τον Filip Vajda. Τα σχέδιά του είναι εμπνευσμένα από τα βιντεοπαιχνίδια Tekken και Grand Theft Auto και έχουν τιμή από 29 $ έως 699 $. Η Gala Marija Vrbanic είναι επικεφαλής της ψηφιακής μόδας της μάρκας και η κοινή αγάπη του βιώσιμου σχεδιασμού τους οδήγησε να υιοθετήσουν την ιδέα του Tribute, και αυτό φαίνεται να αποδίδει όχι μόνο όσον αφορά τα κέρδη, αλλά και επειδή αυτή η ψηφιακή μάρκα έχει μηδενική σπατάλη καθώς τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από pixel και όχι υφάσματα.
Hanifa
Η Hanifa είναι μια ετικέτα μόδας του Κονγκό που ιδρύθηκε από την Anifa Mvuemba. Η μάρκα έσπασε το διαδίκτυο με τη συλλογή Pink Label, η οποία παρουσίαζε φωτορεαλιστικά τρισδιάστατα μοντέλα ρούχων που περπατούσαν στον διάδρομο χωρίς ανθρώπινα μοντέλα. Η εκδήλωση εικονικού διαδρόμου έδωσε μεγάλη προσοχή στις δυνατότητες της εικονικής μόδας, ειδικά ως απάντηση στην πανδημία. Η ψηφιακή παράσταση πασαρέλας μεταδόθηκε ζωντανά στις 22 Μαΐου μέσω ενός βίντεο IGTV.
Dress-X
Ενώ το Dress-X δεν είναι αυστηρά μάρκα μόδας, η συμβολή του στην εικονική μόδα ήταν τεράστια. Το Dress-X είναι ο πρώτος διεθνής λιανοπωλητής πολλαπλών εμπορικών σημάτων ψηφιακής μόδας που μεταφέρει ψηφιακές συλλογές μόδας από τις πιο γνωστές σύγχρονες μάρκες και σχεδιαστές 3D. Ενώ άλλες μάρκες δημιουργούν 3D και εικονικά ρούχα, το Dress-X βοηθά τους χρήστες να τα φορέσουν στο διαδίκτυο, καθώς τα άτομα που τα αγοράζουν συνήθως δεν διαθέτουν τα εργαλεία ξεχωριστά. Έτσι, με το DressX, όταν ένα άτομο αγοράζει τα ρούχα από το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου του, το άτομο μπορεί να ανεβάσει την εικόνα του και το Dress-X τα βοηθά να ταιριάζουν με τα ρούχα και να τα καθιστούν εύκολα διαθέσιμα για χρήση μέσω email.
Dior x Rimowa
Οι Dior και RIMOWA ξεκίνησαν μια κάψουλα τον περασμένο μήνα μέσω της συνεργασίας τους στην εφαρμογή Snapchat. κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Παρίσι, οι επισκέπτες μπόρεσαν να σαρώσουν κάρτες μέσω της εφαρμογής, επιτρέποντάς τους – χάρη στην τεχνολογία Marker Tech – να κάνουν το Personal clutch να εμφανίζεται σε 3D.
Abasi Rosborough
Ο Abdul Abasi δημιούργησε μια συλλογή το 2020 εξ’ ολοκλήρου 3D. Διαπίστωσε ότι οι πελάτες του είναι πρόθυμοι να περιμένουν μερικές εβδομάδες για να αποκτήσουν κάτι προσαρμοσμένο και ξεχωριστό. Όταν η αντίδραση του πελάτη είναι δυνατή, λαμβάνουμε παραγγελίες και κάνουμε τα ρούχα. Αν όχι, μπορούμε τώρα να αλλάξουμε χρώματα, ή να διαγράψουμε το αρχείο και να ξεκινήσουμε από την αρχή, χωρίς να ράβεται μια χαμένη βελονιά », είπε ο Abasi. λογισμικό τρισδιάστατου σχεδιασμού της Abasi που αναπτύχθηκε από την CLO Virtual Fashion επιτρέπει στην ομάδα σχεδιασμού της Abasi Rosborough να σχεδιάζει, να κολλάει, να ράβει και να ταιριάζει ρούχα σε πραγματικό χρόνο, με σχέδια 2D να δημιουργούνται ταυτόχρονα.
Αυτό που κάποτε χρειαζόταν από τους σχεδιαστές μήνες να δημιουργηθεί, τώρα μπορεί να γίνει σε ημέρες ή ώρες. Με κάθε πρόοδο, υπάρχουν συνήθως άνθρωποι και εταιρείες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία νέων τρόπων για να κάνουν παλιά πράγματα συμβατά με το σήμερα.
Μέχρι στιγμής η βιομηχανία μόδας έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακή. Τα εργοστάσια μόδας, μαζί με τα ρούχα και τα σχέδιά τους, ενδέχεται να υποστούν τροποποιήσεις σε διάφορα στάδια, αλλά ουσιαστικά, η παραδοσιακή ιδέα των ρούχων παραμένει αμετάβλητη. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος της εικονικής μόδας ανάλογα με την υιοθέτησή του υπόσχεται να είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα μετά την ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών μόδας, αλλά όπως συμβαίνει με αυτά, η ανάπτυξη αυτής της καινοτομίας μόδας δεν συνέβη τυχαία.