Το φυσικό «γιατρικό» με τις χίλιες και μία χρήσεις που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι
Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο ή βαλσαμόλαδο, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του. Χρησιμοποιείται τόσο εξωτερικά, με επάλειψη στο δέρμα, όσο και εσωτερικά με κατάποση, ενάντια σε δερματικές παθήσεις, εγκαύματα, φλεγμονές, γαστρικές ενοχλήσεις ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.
To 2015 ανακηρύχτηκε «φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς» από την Ομάδα Μελέτης για την Ιστορική Εξέλιξη των Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ.
Ιδιότητες
Το βαλσαμέλαιο έχει αντιφλογιστικές, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Αναπλάθει τα κύτταρα του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματολογικών προβλημάτων, γι’ αυτό, πέρα από τα εγκαύματα και τις πληγές, χρησιμοποιείται σε χτυπήματα, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, μώλωπες καθώς και στα ηλιακά εγκαύματα. Είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ραγάδων, των ουλών, στην αντιμετώπιση πληγών από κατάκλιση ή σε πληγές των ούλων. Τέλος, χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες αντιγήρανσης χάρη στις ιδιότητες ανάπλασης κυττάρων που διαθέτει.
Η επουλωτική του δράση όμως δεν σταματά μόνο στην εξωτερική χρήση. Το βαλσαμέλαιο όταν χορηγείται από το στόμα βοηθά στην επούλωση του γαστρικού έλκους, καταπραΰνει τον βήχα, το άσθμα και την βρογχίτιδα. Έχει θεραπευτικά αποτελέσματα ενάντια στις στομαχικές διαταραχές, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος και από τις φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες. Έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση για αυτό χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, του άγχους και του stress. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Η πλέον δραστική ουσία του βοτάνου είναι η υπερικίνη (hyperforin), για την οποία έχει γίνει πληθώρα ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α,Β1,Β2,Β6, D, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Χρήσεις του βαλσαμέλαιου
Το βαλσαμέλαιο ως εξωτερική χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαλείψεις απευθείας πάνω στο μέρος που πονά ή κάνοντας ελαφρύ μασάζ ή εφαρμόζοντας επιθέματα με διαποτισμένη με το έλαιο γάζα.
- Βαλσαμέλαιο για πρόσωπο και σώμα:
Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την κρέμα νυκτός. Χάρη στις αναπλαστικές ιδιότητες του συμβάλει στην μείωση των ρυτίδων και χαρίζει μια νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα. Εφαρμόστε μικρή ποσότητα βαλσαμέλαιου κάθε βράδυ για 1-1,5 μήνα και θα δείτε τις γραμμές του προσώπου σας να λειαίνουν.
Επιπλέον η καθημερινή επάληψη στο σώμα χαρίζει βαθιά ενυδάτωση, λάμψη και νεανική όψη.
Ακόμη, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, το βαλσαμέλαιο αντιμετωπίζει τα σπυράκια, την ακμή, το έκζεμα, την ψωρίαση και τους μύκητες, ενώ προλαμβάνει ερεθισμούς και κοκκινίλες μετά την αποτρίχωση
- Βαλσαμέλαιο για τα μαλλιά:
Το βαλσαμέλαιο ενυδατώνει τα μαλλιά σε βάθος, αντιμετωπίζει τη φθορά, τους χαρίζει λάμψη και τα κάνει μαλακά. Επιπλέον η χρήση του στην ρίζα μπορεί να συμβάλει ενάντια της τριχόπτωσης.
Tip: Για άμεσα αποτελέσματα απλώστε βαλσαμέλαιο στα μαλλιά τουλάχιστον 1 ώρα πριν το λούσιμο και αφήσετε το να δράσει. Μετά λουστείτε κανονικά και ξεβγάλτε τα με άφθονο χλιαρό νερό.
Παρενέργειες του βαλσαμέλαιου
Το βαλσαμέλαιο, χάρη στην υπερικίνη που διαθέτει είναι δυνατόν να προκαλέσει φωτοευαισθησία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο. Γι αυτό και η χρήση του συνιστάται κυρίως το βράδυ.
Οι συνηθέστερες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί, έπειτα από συχνή χρήση του, είναι ναυτία, πόνοι στην κοιλιά, ανορεξία, διάρροια, ζάλη, σύγχυση, κόπωση, καταστολή, ξηροστομία, ανησυχία και πονοκέφαλος.
Η χρήση του πρέπει να διαρκεί όσο χρειάζεται για την θεραπεία και να μην λαμβάνεται προληπτικά. Σε περίπτωση που λαμβάνονται άλλα φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρός σας για τη χρήση του. Τέλος το βαλσαμέλαιο συνιστάται να αποφεύγεται από εγκύους και θηλάζουσες.