Με αφορμή τη ‘’Rinna beauty’’, τη σειρά προϊόντων ομορφιάς που λάνσαρε η ‘’Real Housewife’’ Lisa Rinna, ας ρίξουμε μια ματιά στις μάρκες ομορφιάς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ‘’ηθικές’’ αλλά και βιώσιμες, καθώς και γιατί πρέπει κανείς να τις επιλέγει. Η Lisa Rinna, ηθοποιός, σχεδιάστρια, συγγραφέας και πλέον ανερχόμενη επιχειρηματίας έκανε το όνειρο πολλών χρόνων πραγματικότητα λανσάροντας τη δική της σειρά ομορφιάς. Μετά από 15 χρόνια επιθυμίας και προσπάθειας να φέρει εις πέρας αυτό τον στόχο της τελικά στα 57 της χρόνια τα κατάφερε στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα σε όλους τους young entrepreneurs αλλά και στο καταναλωτικό κοινό. Ποτέ δεν είναι αργά για να υλοποιήσει κανείς το όνειρό του ενώ ταυτόχρονα σημαντικοί είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται μια μάρκα ομορφιάς. Και δύο από τους πιο αναγκαίους πυλώνες είναι η βιωσιμότητα αλλά και η ηθική (Sustainable and Ethical Beauty Brands). Πάμε να γνωρίσουμε τη Rinna beauty αλλά και να δούμε γενικά ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέχουμε στις beauty brands που επιλέγουμε.
The ‘’Rinna beauty’’ case
Η Lisa Rinna, μετά από περίπου 5 αποτυχημένες προσπάθειες να φέρει εις πέρας το όνειρό της, να δημιουργήσει τη δική της σειρά ομορφιάς, τελικά απέδειξε πως ο επιμένων νικά. Τον Νοέμβριο του 2020 λάνσαρε τη Rinna Beauty, μια συλλογή προϊόντων 100% vegan, paraben free με πιστοποίηση cruelty free από το μεγαλύτερο οργανισμό προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, ‘’People for the Ethical Treatment of Animals’’ (PETA). Το πρώτο προϊόν που κυκλοφόρησε ήταν ένα lip kit σε διάφορες αποχρώσεις που περιέχει κραγιόν, lip gloss αλλά και μολύβι χειλιών. Η Lisa Rinna δεν έχει καθορίσει ένα συγκεκριμένο target group, στοχεύει η μάρκα της να είναι all inclusive, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, κάθε γυναίκα, άνδρας ή παιδί, οπουδήποτε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της. Όπως αναφέρει και η ίδια, η συγκεκριμένη μάρκα αντικατοπτρίζει τον εαυτό της, το στυλ της και ακόμα περισσότερο τη ζωή της. Το χαρακτηριστικό της Lisa είναι τα χείλη της για αυτό και τα πρώτα προϊόντα που λάνσαρε προορίζονται για τα χείλη. Η Lisa καλεί το κοινό να αισθανθεί αυτοπεποίθηση ‘’φορώντας’’ τα προϊόντα ομορφιάς της σειράς, το κάθε άτομο να νιώσει δυνατό, όμορφο, σέξι και να αγκαλιάσει τον εαυτό του. Μια έμπνευση για τη δημιουργία των προϊόντων ήταν για τη Lisa η 92 ετών μητέρα της η οποία δεν βγαίνει από το σπίτι χωρίς να φορά το κραγιόν της. Μπορείς να βρεις τα προϊόντα της εδώ.
Με αφορμή λοιπόν τη σειρά της Lisa Rinna, η οποία φρόντισε τα προϊόντα της να είναι vegan και cruelty free ας ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια μάρκα για να μπορεί να χαρακτηριστεί ethical και sustainable.
Ethical and sustainable brands
Οι μάρκες που ακολουθούν ethical και sustainable πρακτικές έχουν προϊόντα που είναι μη τοξικά, vegan, cruelty free, palm oil free, ενώ σημαντικό είναι και η συσκευασία τους να είναι τουλάχιστον ανακυκλώσιμη ή ακόμα καλύτερα επαναχρησιμοποιούμενη (zero waste) συσκευασία.
Μία βιώσιμη μάρκα έχει έναν σκοπό ο οποίος εκτείνεται πέρα από το οικονομικό κέρδος, έχει ως στόχο να δημιουργήσει αξία που να αντέξει στο χρόνο. Ταυτόχρονα έχει συνειδητοποιήσει και την έννοια του κύκλου ζωής των προϊόντων που παράγει και προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον στο μικρότερο δυνατό. Δίνει δηλαδή αξία τόσο στον καταναλωτή όσο και στο περιβάλλον. Όσο περισσότερες beauty brands προσπαθούν να ακολουθήσουν αντίστοιχες τακτικές τόσο οι καταναλωτές οφείλουν να είναι πιο επιλεκτικοί αναφορικά με το ποιες μάρκες στηρίζουν αγοράζοντας τα προϊόντα τους. Η καταναλωτική μας συμπεριφορά δεν χρειάζεται να είναι απολύτως ‘’zero waste’’, αρκεί να κάνουμε μικρά βήματα προσέχοντας περισσότερο τις πρακτικές πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε μάρκα και επιλέγοντας ανάλογα εκείνες που καταφέρνουν να είναι ethical και sustainable. Άλλωστε όπως έχει πει και η ‘’Zero waste chef’’ Anne Marie Bonneau ‘’Δεν χρειαζόμαστε μια μερίδα ανθρώπων να ακολουθούν έναν zero waste τρόπο ζωής με απόλυτη επιτυχία, αλλά εκατομμύρια ανθρώπους να το κάνουν ακόμη και χωρίς να το επιτυγχάνουν πάντα.’’
Μερικές beauty brands που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, χαρακτηρίζονται ethical και sustainable και καλό θα ήταν να προσπαθείς να τις επιλέγεις συχνότερα αν δεν το κάνεις ήδη, είναι οι παρακάτω, διαθέσιμες στο Amazon:
- Acure
- Ben & Anna
- Demes
- Dr Bronner’s
- Ethique
- Friendly Soap
- Green beaver
- Living Naturally
- Odylique
- PHB Ethical Beauty
- Yarok
Ως καταναλωτές φυσικά και έχουμε τα προσωπικά μας κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέγουμε μάρκες, τα οποία μπορούν να ποικίλουν ανάμεσα σε ποιότητα προϊόντων, τιμή, εμφάνιση συσκευασίας, τεχνικές μάρκετινγκ που ακολουθεί η μάρκα και μας προσελκύουν. Είναι σημαντικό όμως να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, να κάνουμε λίγη παραπάνω έρευνα σχετικά με τις μάρκες ομορφιάς που επιλέγουμε προσθέτοντας και κάποια εξίσου σημαντικά κριτήρια όπως είναι οι ethical και sustainable πρακτικές που χρησιμοποιεί ή δεν χρησιμοποιεί η μάρκα. Το καταναλωτικό κοινό έχει δύναμη την οποία καλείται να συνειδητοποιήσει. Οι επιλογές που κάνουμε ανάμεσα στις μάρκες όχι μόνο καθορίζουν το δικό μάς ‘’οικολογικό αποτύπωμα’’ αλλά διαμορφώνουν και την αγορά. Όση περισσότερη αξία δίνουμε σε brands που κάνουν αυτή τη στροφή προς μια πιο βιώσιμη και ηθική προσέγγιση αναφορικά με την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων τους, τόσο πιο ισχυρές τις κάνουμε στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερες μάρκες που δεν ακολουθούσαν αντίστοιχες τακτικές θα τρέξουν να καλύψουν τη διαφορά. Και αυτή η εξέλιξη μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για εμάς ως καταναλωτές αλλά και για το περιβάλλον. Εσύ πόσο ‘’zero waste’’ τρόπο ζωής ακολουθείς και με ποια κριτήρια διαλέγεις beauty brands; Αν δεν έχεις αναρωτηθεί μέχρι τώρα, ήρθε η στιγμή να το κάνεις!