Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα. Ένα τζιν παντελόνι για να φτιαχτεί χρειάζεται 7.500 λίτρα νερό, το οποίο ισοδυναμεί με τη ποσότητα νερού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος για περίοδο 7 ετών.
Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους σε χώρες με πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό (Ινδία, Μπαγκλαντές) για την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν πάρα πολλές ώρες με λίγα διαλείμματα σε εγκαταστάσεις όπου δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας, οι μισθοί δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και τέλος δεν τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα, όπου φιλοξενούσε πέντε εργοστάσια ρούχων, στη Σαβάρ στις 24 Απριλίου 2013 με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.127 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.450.
Βιωσιμότητα, συνθήκες εργασίας, ανακύκλωση και ηθική είναι έννοιες οι οποίες απασχολούν πολλά brands,σχεδιαστές και καταναλωτές. Ας ξεκινήσουμε όμως λέγοντας το τι σημαίνει βιώσιμη μόδα “sustainable fashion”.
Η βιώσιμη μόδα είναι ένα κίνημα το οποίο ανθίζει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Είναι μια διαδικασία προώθησης αλλαγής του συστήματος μόδας, με πρακτικές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον εξασφαλίζοντας την ελάχιστη παρέμβαση σε αυτό, σεβόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στοχεύοντας στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Πολλά brands έχουν ακολουθήσει αυτό το κίνημα αλλά μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από αυτά, ο ίδιος ο καταναλωτής πρέπει να συνεισφέρει και να ξεκινήσει να σκέπτεται και να λειτουργεί πιο «πράσινα».
Έχοντας πει λοιπόν όλα αυτά, παρακάτω θα βρεις διάφορους τρόπους για να κάνεις τη γκαρνταρόμπα σου πιο φιλική και ηθική προς το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αδειάσεις όλη την ντουλάπα και θα την γεμίσεις από την αρχή, ούτε θα χρειαστείς πολλά χρήματα, ούτε ότι θα αλλάξεις ριζικά το στυλ σου, απλώς θα παραθέσω κάποιες ιδέες για νέες συνήθειες.
Ενημερώσου
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα όταν ξεκινάς αυτό το ταξίδι με τη μόδα είναι η ενημέρωση. Από πού να ψωνίσεις, τι πρέπει να προσέξεις, ποία brands είναι όντως eco-friendly και ποία green-washed. Επίσης ανάμεσα σε τόσες επιλογές που έχεις είναι λογικό κάπου να χαθείς, αλλά όλα γίνονται στην ώρα τους με καλή ενημέρωση.
Vintage Μαγαζιά – Second Hand – Ενοικίαση
Αγοράζοντας Vintage ρούχα, εκτός του ότι θα αναβαθμίσεις το στυλ σου και την κάθε σου εμφάνιση, κάνεις και ανακύκλωση. Δώσε μια ευκαιρία σε ρούχα από δεύτερο χέρι, στα vintage κομμάτια. Υπάρχουν αμέτρητα μαγαζιά ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που μπορείς να βρεις μεγάλη γκάμα προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Αν δεν μένεις Αθήνα μπορείς να κάνεις τις αγορές σου από τον λογαριασμό τους στο instagram αλλά και από το
website τους. Επίσης υπάρχουν διάφορες εφαρμογές στο κινητό που θα βρεις μεγάλη ποικιλία ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Κομμάτια από επώνυμα brands σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε αυτές τις εφαρμογές έχεις και την δυνατότητα να μεταπουλήσεις και τα δικά σου ρούχα έκτος του να αγοράσεις καινούργια. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές είναι το Depop και Vestiaire Collective.
Μπορείς επίσης να ενοικιάσεις ρούχα, είναι ένα νέο trend το οποίο υπάρχει κυρίως στο εξωτερικό. Έχεις μια έξοδο και δεν έχεις τι να βάλεις και δεν θέλεις να αγοράσεις κάτι καινούργιο; Θέλεις να εξερευνήσεις ένα νέο στυλ πριν κάνεις τις αγορές σου; Μπορείς να νοικιάσεις τα ρούχα της αρεσκείας σου και τα πληρώνεις ανάλογα με τις ημέρες ή με την ποσότητα των ρούχων που ενοικίασες. Κάποια από αυτά τα sites είναι το
Renttheruway, Onloan, Rotaro και πολλά, πολλά άλλα.
Διαχρονικά κομμάτια.
Θυμήσου ότι δεν παίζει ρόλο η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Προσπάθησε να αγοράζεις ρούχα τα οποία δεν είναι στα trends και στη γρήγορη μόδα (fast-fashion), όπως ξέρουμε trendy και στυλ είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Αγόρασε ρούχα τα οποία θα τα κρατήσεις περισσότερο στην ντουλάπα σου, τα οποία θα είναι καλής ποιότητας, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα μπορέσεις να τα βάλεις και τα επόμενα χρόνια. Ρούχα που να είναι διαχρονικά. Πήγαινε να ράψεις κάτι πάνω σου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά για εσένα. Με αυτό τον τρόπο δεν αγοράζεις από fast-fashion (γρήγορη μόδα) και βοηθάς έναν ανεξάρτητο σχεδιαστή.
Επισκεύασε, Επανασχεδίασε και Επαναχρησιμοποίησε.
Αυτές οι τρείς λέξεις ακούγονται καλύτερα στα αγγλικά (repair, redesign and upcycle) αλλά έχουν ακριβώς την ίδια έννοια. Αν κάτι χαλάσει, μην το πετάξεις επισκεύασε το. Αν κάτι δεν μπορεί να επισκευαστεί δημιούργησε κάτι άλλο από αυτό. Για να γίνω πιο σαφής, ας πούμε ότι ένα από τα αγαπημένα σου φορέματα σκίστηκε πάνω στο χορό και δεν μπορείς να το ράψεις, κανένα πρόβλημα, πήγαινε σε μία μοδίστρα και μετέτρεψε το σε μπλούζα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να το πετάξεις, δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα νέο φόρεμα, και θα έχεις μια καινούργια μπλούζα σχεδόν δωρεάν.
Ρούχα τα οποία δεν φοράς πια μπορείς να τα δώσεις σε φίλους και οικογένεια ή να τα πας σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό. Εάν από την άλλη δεν είναι σε κατάσταση να φορεθούν αντί να τα πετάξεις στα σκουπίδια, πήγαινε τα σε ένα κάδο ανακύκλωσης.
Brands και σχεδιαστές.
Ανακάλυψε brands και σχεδιαστές οι οποίοι να έχουν υιοθετήσει αυτό τον τρόπο παραγωγής των κολεξιόν τους. Οι οποίοι κινούνται ηθικά προς το περιβάλλον και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα από αυτά τα brands είναι το ελληνικό Vathos Apparel. Όπου δημιουργούν ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον, με οικολογική πάντα συνείδηση, χρησιμοποιούν μόνο οργανικά υφάσματα που προέρχονται από καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα, επιπλέον συνεργάζονται με επιχειρήσεις όπου σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπάρχουν ακόμα αμέτρητες ενέργειες για να συμβάλεις και εσύ στην διατήρηση του φυσικού πλούτου του κόσμου μας, όπως προανέφερα και στο νούμερο 1, το πρώτο και βασικότερο που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερωθείς. Ζούμε σε έναν πανέμορφο κόσμο που είναι κρίμα να σκοτώνουμε. Αν βάλεις στην καθημερινότητα σου τουλάχιστον μία από τις παραπάνω πράξεις, και τις κάνεις συνήθεια, θα έχεις συμβάλει με τον τρόπο σου στο κίνημα αυτό που λέγεται βιώσιμη μόδα.