Η H&M έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Danone Aqua για την τελευταία της συλλογή παιδικών ειδών ως μέρος του project Bottle2Fashion, το οποίο έχει ως στόχο του να μετατρέπει τα απορρίμματα πλαστικών μπουκαλιών από τις ακτές της Ινδονησίας σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα.
Ξεκινώντας στις 14 Ιανουαρίου, η συλλογή παιδικών ειδών H&M θα μετατρέψει περίπου 3,5 εκατομμύρια φιάλες PET σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ο οποίος θα αναμειχθεί με οργανικό βαμβάκι και ανακυκλωμένο βαμβάκι. Οι βιώσιμες ίνες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καθημερινών κομματιών παιδικών ειδών σε χρώματα και σκιαγραφίες μόδας, όπως hoodies, joggers και μακρυμάνικων κορυφών σε ροζ, φωτεινό πράσινο, κίτρινο και ζωντανό μπλε.
Η Nellie Lindeborg, που είναι η υπεύθυνη βιωσιμότητας για την H&M, δήλωσε:
Βοηθώντας να διατηρήσουμε τις παραλίες και τους ωκεανούς καθαρούς, το Bottle2Fashion είναι ένα άλλο συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για μια πιο “κυκλική” και συνεργατική προσέγγιση στην H&M. Το να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ως ανακυκλωμένος πολυεστέρας είναι πολύτιμο με πολλούς τρόπους – για το περιβάλλον, την οικονομία και τις κοινωνικές αξίες της Ινδονησίας – αλλά και στον κόσμο και στους πελάτες μας. Και όταν τα παιδιά ξεπεράσουν τα ρούχα, ενθαρρύνουμε τα αντικείμενα να μας επιστραφούν μέσω της πρωτοβουλίας μας για τη συλλογή ενδυμάτων, ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά!
Η συνεργασία με το Bottle2Fashion υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία της ινδονησιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ παράλληλα δημιουργεί τοπικές θέσεις εργασίας συλλέγοντας φιάλες PET, ταξινόμηση, καθαρισμό και τεμαχισμό σε νιφάδες και στη συνέχεια μετατροπή τους σε ανακυκλωμένες ίνες πολυεστέρα. Σχολιάζοντας τη συλλογή, η Sofia Löfstedt, επικεφαλής της σχεδίασης παιδικών ενδυμάτων στην H&M, δήλωσε:
Θέλαμε να επικεντρωθούμε σε κομμάτια στα οποία τα παιδιά θα μπορούσαν πραγματικά να είναι παιδιά.
Είναι όμως αυτή η κίνηση της H&M μία πραγματικά sustainable κίνηση;
Σε αυτό το σημείο λοιπόν κάναμε μια περαιτέρω έρευνα, και είδαμε πως ενώ ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας θεωρείται ευρέως πολύ πιο φιλικός απέναντι στο περιβάλλον από τον «παρθένο» πολυεστέρα, εξακολουθεί να επιβάλλει «διόδια» στον πλανήτη και οδηγεί σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων…
- Το μικροπλαστικό βρέθηκε στους ωκεανούς μας λόγω απορροής από το πλύσιμο υλικών με βάση πλαστικά και οι ίνες του μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Αυτό στη συνέχεια σας πέφτει όταν τρώτε θαλασσινά.
- Ο πολυεστέρας είναι ένα υλικό που δεν είναι φιλικό στο δέρμα. Ακολουθεί δυσάρεστη πρόταση αλλά κάπως πρέπει να σας δώσω να καταλάβετε το point μου, σκεφτείτε πως μυρίζει ο ιδρώτας όταν φοράτε μπλουζάκι από πολυεστέρα; … Ε! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ένα αναπνεύσιμο υλικό, και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι ο ίδιος λόγος που δεν προτείνω να πίνετε από ένα πλαστικό μπουκάλι νερό (εκτός από το γεγονός ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερό είναι απαίσια για τον πλανήτη).
Η «αειφόρος» μόδα πρέπει απολύτως να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτή για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αλλά τα fast fashion brands δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτόν τον σημαντικό στόχο. Γιατί τελικά, η τεράστια ποσότητα προϊόντων που παράγει η H&M προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στον πλανήτη όσο και στους ανθρώπους και υπερτερεί εντελώς των προσπαθειών του sustainability!