Το στυλ και η αισθητική δεν είναι επιφανειακά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι έμφυτα στον άνθρωπο. Στη σύγχρονη ιστορία η μουσική και η μόδα έχουν αλληλένδετους δεσμούς. Ανά τα χρόνια έχουμε παρατηρήσει διάφορους μουσικούς να πειραματίζονται με το στυλ και με την εμφάνιση τους, δημιουργώντας την δική τους ταυτότητα.
Η κάθε δεκαετία έχει κάτι ξεχωριστό απο την προηγούμενη και συνεπώς από την επόμενη όσον αφορά τις τάσεις της μόδας, πολλοί όμως τραγουδιστές χάραξαν μία άλλη πορεία, γράφοντας τη δική τους ιστορία και κάνοντας επανάσταση σε αυτή.
Δύο από αυτούς τους επαναστάτες ήταν ο David Bowie και ο Harry Styles. Ο ένας την εποχή των 70s-80s και ο άλλος του 2000s. Ένα από τα κοινά που δένει αυτούς του δύο καλλιτέχνες στο μυαλό μου, εκτός του ότι είναι τραγουδιστές φυσικά, είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιώντας το στυλ τους προσπαθούν να αποβάλλουν τα στερεότυπα και την τοξική αρρενωπότητα στο τρόπο με τον οποίο “πρέπει” να ντύνεται ένας άντρας και μία γυναίκα.
Τα εκκεντρικά τους ντυσίματα αποπνέουν έναν αέρα gender fluid, επηρεάζοντας και αλλάζοντας τους μέχρι τώρα κανόνες που έχει επιβάλλει η κοινωνία.
Ο David Bowie έχει χαρακτηριστεί ως “King of Reinvention”, η αλλαγή στη μουσική και στο στυλ του έγινε περισσότερο εμφανής με την κυκλοφορίας του τραγουδιού “ The Man Who Sold The World” και όπως πολλοί θα έλεγαν τότε έγινε η γέννηση του glam rock. Το κομμάτι “The Man Who Sold The World” περιέχει αναφορές σχετικά με την σύγχυση ταυτοτήτων των φύλων, όπως ο ίδιος είχε βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Το δραματικό στυλ του και οι συχνές αλλαγές που έκανε, προκάλεσαν το κοινό του και ενθάρρυναν τον πειραματισμό πέρα από τον κόσμο της μουσικής.
Ο ίδιος και μετά το θάνατο του στις αρχές του 2016 χαρακτηρίστηκε όχι μόνο ως ένα fashion icon αλλά η ενσάρκωση της μόδας. Ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τη μόδα και κάθε φορά που τα looks του άρχιζαν να υιοθετούνται, αυτός ήταν ο καταλύτης για την επόμενη επανεκκίνηση της εικόνας του.
Ο Bowie προκαλούσε τακτικές εικασίες για την σεξουαλική του ταυτότητα. Το 1972 είχε δηλώσει ότι ήταν gay ενώ το 1976 ότι ήταν bisexual, αργότερα όμως φαίνεται να αρνείται και τις δύο δηλώσεις, με αποτέλεσμα να παντρευτεί και να αποκτήσει δύο παιδία. Η συνεχής αυτή συγχύση ανάμεσα στην σεξουαλικότητα του φάνηκε να είναι σωτήρια για την LGBTQ+ κοινότητα. Χρησιμοποίησε τις στιλιστικές του επιλογές ως μια δίοδο διαλόγου για την αποδοχή και την κατανόηση των φύλων και των σεξουαλικών στερεότυπων. Χρησιμοποιούσε συχνά make-up πάνω στη σκηνή και άλλαζε τακτικά το χτένισμα του. Το πιο γνωστό σε όλους μας make-up look του και σήμα κατατεθέν θα έλεγα, ήταν για το εξώφυλλο του album του “Aladdin Sane” το 1973.
Όπως και ο Harry Styles με την εξέλιξη των ενδυματολογικών επιλογών του, δεν διστάζει να πειραματιστεί με την μόδα και το ανδρόγυνο στοιχείο της, ειδικά μετά την έναρξη της solo καριέρας του, μακριά από τους One Direction. Φανερός υποστηρικτής της LGBTQ+ κοινότητας, αγκαλιάζει την θηλυκή του πλευρά δημιουργώντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ίδιος μέσα από την επιρροή και την άρνηση του να ενταχθεί σε κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή των ρούχων, βοήθησε την ομαλοποίηση σχετικά με την ρευστότητα των φύλων.
Επηρεασμένος από τα 70s club kids, τους David Bowie και Mick Jagger, παίρνει στοιχεία και τα περνάει στο σήμερα με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Άλλοτε τον βλέπουμε ντυμένο με κοστούμια σε έντονα χρώματα και άλλοτε μεταμορφώνεται σε μπαλαρίνα.
Τα χρόνια της Gucci για τον νεαρό τραγουδιστή ξεκίνησαν περίπου το 2015 όταν έγινε η ανεπίσημη μούσα του creative director του οίκου Gucci, Alessandro Michele, στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2018 έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας του brand. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει μία από τις πιο iconic εμφανίσεις του στο Met Gala το 2019, ήταν ντυμένος με ένα μεταξωτό sheer jumpsuit του οίκου.
Με την έκφραση του μέσα από τη μόδα ωθεί στα όρια τις κατηγοριοποιήσεις των φύλων, όπως είχε πει σε μία συνέντευξή του στο The Guardian “ Τι φορούν οι γυναίκες. Τι φορούν οι άντρες. Για μένα δεν είναι ζήτημα. Εάν δω ένα ωραίο πουκάμισο και μου πούνε “ Αλλά αυτό είναι για τις κυρίες”, απαντάω “Okayyy; Δεν με κάνει να θέλω να το φορέσω λιγότερο. Νομίζω ότι τη στιγμή που νιώθεις πιο άνετα με τον εαυτό σου, όλα γίνονται πιο εύκολα.”
Ωστόσο ο Bowie αποτελεί ακόμα και τώρα τεράστια επιρροή σε πολλούς σχεδιαστές κατά τη διάρκεια δεκαετιών, όπως ο Jean Paul Gaultier, o Hedi Slimane και ο Raf Simons οι οποίοι ανέφεραν επανειλημμένα την ανδρόγυνη εμφάνιση του, το θεατρικό του μακιγιάζ, τα κόκκινα φλογερά κατά καιρούς μαλλιά του και την αίσθηση του extravaganza που αποπνέουν τα ρούχα και η μουσική του. Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι “ Η μόδα είναι κάτι το οποίο πάντα με γοήτευε. Αλλά δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να είμαι μοδάτος. Μου άρεσε όταν ήμουν μικρός, και φυσικά χρησιμοποίησα τη μόδα όταν ήταν απαραίτητο στη δουλειά μου, αλλά ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως ένα μοντέρνο άτομο.”
Είχε διαχωρίσει στο μυαλό του τι είναι μόδα και τι στυλ, όπως είχα πει “Το στυλ ισχύει σε ότι κάνεις” . Και εκλάμβανε το στυλ ως φιλοσοφία για το πως δημιουργούμε τον πολιτισμό μας.
Η ανατρεπτική στιγμή στην καριέρα του Harry Styles, για την βιομηχανία της μόδας, ήρθε όταν έγινε το εξώφυλλο για την αμερικάνικη Vogue. Ένας από τους λιγοστούς άντρες που κατάφεραν να μπουν στο εξώφυλλο του συγκεκριμένου περιοδικού και ο μοναδικός που φωτογραφήθηκε solo.
Τον βλέπουμε να φοράει φόρεμα σε συνδυασμό με ένα σακάκι Gucci (φυσικά) και να ποζάρει χωρίς taboo, δείχνοντας απλά καθηλωτικός. Στην συνέντευξη του στο περιοδικό είπε “Πότε δεν μπορείς να είσαι overdressed. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα”….” Τα ρούχα είναι για να διασκεδάζεις μαζί τους, να πειραματίζεσαι και να παίζεις. Όταν καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν ρούχα για άντρες και ρούχα για γυναίκες και αφαιρέσεις τα τυχόν εμπόδια, τότε ανοίγεις μία αρένα στην οποία μπορείς να παίξεις.”
Αν και τα δύο αυτά fashion icons είναι από διαφορετικές γενιές και κόσμους, συμφωνούμε ότι ακολούθησαν το ένστικτο τους όσον αφορά την μόδα. Πρωτοπόροι ο καθένας στην εποχή του και αποπνέουν κραυγαλέα τη φράση : Lead, don’t follow. Είτε ντυμένοι με φορέματα, είτε με κοστούμια, είτε με τακούνια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή το ότι χαράξαν ιστορία τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και της μόδας. Αναστέλλοντας όλα τα στερεότυπα και οδηγώντας τον κόσμο να σκέφτεται πιο ελεύθερα και να εκφράζεται όπως νιώθει εκείνος. Η εποχή όπου τα ρούχα είχαν φύλο έχει τελειώσει. Ας πάρουμε παράδειγμα από αυτά τα δύο icons και ας ντυθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε λογοκρισία, στερεότυπα και taboo.