Το Beauty Magic συνδέεται με το Raise your voice Festival 2021
Ποιος φτιάχνει τα ρούχα μου; Τι υπάρχει μέσα στα ρούχα μου; Ερωτήσεις που οι περισσότεροι δεν αφιερώνουμε χρόνο να απαντήσουμε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των αγοραστικών μας καθηκόντων. Η διαφοροποίηση έρχεται μέσα από το Raise your voice Festival, το οποίο μας καλεί να αναρωτηθούμε και να έρθουμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται στις απαντήσεις.
Ως καταναλωτές ή δημιουργοί ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις παρατυπίες των βιομηχανιών που ενεργούν προς το οικονομικό τους όφελος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο παράγοντα. Εδώ σκεπτόμαστε, εμείς, ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, έχουμε άραγε επιλογή;
Βήμα 1- Πληροφόρηση
Διαβάζοντας υλικό από το Fashion Revolution, βασικό χορηγό του φεστιβάλ, μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος εμπορίας ανθρώπων. Μέσα σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η εμπορία οργάνων, το σεξουαλικό και παιδικό trafficking, η αναγκαστική επαιτεία και η εργασιακή εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κύρια γνωρίσματα πολλών σταδίων της βιομηχανίας της Μόδας, καθώς η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας αναρίθμητων επιχειρήσεων και κυρίως fast fashion brands.
Η βιομηχανία της Μόδας, πέρα από μια ιδιαίτερα ρυπογόνα και επιζήμια για το οικοσύστημά μας επιχείρηση, κρατάει τα ηνία και στην ανθρώπινη εκμετάλλευση. Η ίδια κατακτά τη δεύτερη θέση σε μια σειρά κατάταξης βιομηχανιών που προκαλούν τη σύγχρονη δουλεία. Τα στοιχεία είναι εκκωφαντικά. 75 εκατ. άνθρωποι εργάζονται σε ανάλογες επιχειρήσεις, με πολλούς να υπόκεινται σε βίαιες συμπεριφορές, απειλητικές για τη σωματική τους ακεραιότητα. Εξαναγκάζονται σε καθεστώτα δουλείας, ζώντας υπό συνθήκες οδυνηρές και μισθούς που απλά συντηρούν την οικονομική τους ευαλωτότητα.
Για αυτούς που θεωρούν ότι αυτό το πρόβλημα είναι πολύ μακρινό για να μας αγγίξει, πρέπει να αναφέρω ότι η Ευρώπη έχει 1.243.400 ανθρώπους σε καταναγκαστική εργασία και η Ελλάδα είναι πολύ υψηλά στη λίστα της σύγχρονης δουλείας. Η χώρα μας είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη», καθώς είναι χώρα που εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί την είσοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Για αυτούς που πίστεψαν ότι εκείνη η ιστορία με τα παιδιά που ζουν και δουλεύουν μέσα σε πλοία, ανάμεσα σε θαλάσσιες ζώνες που δεν υπόκεινται σε καμία νομοθεσία (και άρα δεν μπορούν αν διωχθούν για παραβατικότητα), είναι ψεύτικη, οφείλω να παραθέσω ότι το 25% του συνόλου των ανθρώπων που πέφτουν θύματα του εμπορίου είναι παιδιά.
Βήμα 2ο – Δράση
Με έναυσμα όλα τα παραπάνω και πολλές ακόμα παραβάσεις ενάντια στον άνθρωπο, δημιουργήθηκε το Raise your voice Festival. Ένα φεστιβάλ, μια συλλογική δράση, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που επιθυμούν την κατάργηση ανάλογων πρακτικών trafficking. Πολίτες, φορείς και συλλογικότητες που ενώνονται για να καταδικάσουν κάθε πρακτική που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βρίσκεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουμε.
Βασικός οραματιστής και υποστηρικτής το Fashion Revolution, το παγκόσμιο ακτιβιστικό κίνημα Μόδας, με αναρίθμητες καθημερινές προσπάθειες για ισότητα, ισονομία και προστασία του περιβάλλοντος εδώ και εννέα σχεδόν χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του, μετά την φονική κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων στην Rana Plaza του Μπαγκλαντές.
Φέτος και συμβαδίζοντας με τις ιδιάζουσες υγειονομικές συνθήκες, το Raise your voice festival διεξάγεται online. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στο φεστιβάλ από τις 23 έως τις 25 Απριλίου και να παρακολουθήσουν δράσεις αφιερωμένες στην κλιματική αλλαγή, την εμπορία ανθρώπων και παιδιών. Αναλυτικά το Σάββατο 24 Απριλίου η μέρα είναι αφιερωμένη σε ομιλίες ανθρώπων με διεθνή εμπειρία στην καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, αλλά και προσωπικές ιστορίες θυμάτων που επιβίωσαν. (συνεργασία με τις NGOs). Παράλληλα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός Καλλιτεχνών του Ευρωπαϊκού Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού κατά του Human Trafficking του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μουσούλη.
Την Κυριακή 25 Απριλίου η μέρα είναι αφιερωμένη στην ηθική μόδα, την κυκλική οικονομία και τις βιώσιμες εφαρμογές στην βιομηχανία της μόδας. Έννοιες βασικές για την καταπολέμηση κάθε ανισότητας, που τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι δημιουργοί καλούνται να ενστερνιστούν.
Βήμα 3ο – Αντίδραση
Εν τέλει έχουμε επιλογή; Το Raise your voice festival απαντάει ναι. Βασικό του μήνυμα «Κάνε τη Σύνδεση μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Εμπορία Ανθρώπων – Μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Κλιματική αλλαγή».
Μας αποδεικνύει πως μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες εκθέτουμε σε περισσότερο κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. Μας υπενθυμίζει όμως πως μέσα από τις επιλογές μας μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις καταστάσεις. Αρκεί να ξεκινήσουμε κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ του ρούχου που φοράμε και εκείνου που το έχει φτιάξει. Κάνοντας τη σύνδεση πριν αγοράσουμε ανεξέλεγκτα με τα παιδιά που ίσως έχουν δουλέψει για αυτό.
Το Raise your voice festival 2021 μας ωθεί να υψώσουμε την φωνή μας και να λειτουργήσουμε με συνειδητότητα και ενσυναίσθηση. Ίσως πια ήρθε η ώρα αυτά τα δυο να εδραιωθούν στη ζωή μας. See you there!