Η βιωσιμότητα είναι ένας τομέας που απασχολεί τις μάρκες ομορφιάς σήμερα περισσότερο από ποτέ. Έχεις ελέγξει ποτέ στα συστατικά ενός σαμπουάν που χρησιμοποιείς αν περιέχεται SLS? Αν δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να είναι αυτό, συνέχισε να διαβάζεις!
Μετά την επιτυχημένη πορεία που έχουν σημειώσει πολλές μικρές, αναδυόμενες εταιρείες που ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, αρκετές μεγάλες μάρκες στον χώρο της ομορφιάς προσπαθούν να κάνουν και εκείνες αυτή τη στροφή προς μια πιο βιώσιμη προσέγγιση. Οι brands που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους αξιοποιώντας eco friendly συστατικά αλλά και δίνοντας προσοχή στην επιλογή ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων (zero waste) συσκευασιών, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο.
Το γεγονός λοιπόν είναι πως όλο και αυξάνει το ενδιαφέρον μικρών αλλά και μεγαλύτερων εταιρειών προς την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Ποια είναι όμως τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια μάρκα ώστε να γίνει πιο βιώσιμη;
Πριν δώσουμε τα tips για πιο sustainable και ethical brands, ας αναλογιστούμε μία εύλογη απορία που δημιουργείται, ειδικά σε όσους ακούμε πολύ συχνά τελευταία για την προσπάθεια των μαρκών να γίνουν πιο βιώσιμες.
Είναι η βιωσιμότητα μια ‘’τάση’’;
Η κίνηση προς μια πιο βιώσιμη προσέγγιση, πολλών brands που μέχρι πρόσφατα δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, έχει δημιουργήσει την εντύπωση σε αρκετούς πως πλέον η βιωσιμότητα είναι ‘’τάση’’ . Σε αντίθεση δηλαδή με εταιρείες που στηρίζουν την ύπαρξή τους στην προσπάθεια να προσφέρουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ώστε να προσφέρουν μια ethical & eco friendly εναλλακτική στο κοινό, οι heritage μάρκες μοιάζουν να ακολουθούν αυτή την τακτική καθώς παρατήρησαν πως έχει απήχηση στο κοινό και πως μειονεκτούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, είτε η απόφαση πολλών μεγάλων μαρκών ομορφιάς να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές αναφορικά με την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους είναι μια προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος έναντι του νεοσύστατου ανταγωνισμού, είτε υποκινείται από ηθικά κίνητρα, το αποτέλεσμα για το περιβάλλον και τους καταναλωτές παραμένει το ίδιο. Μειώνεται το αποτύπωμα των μαρκών αυτών στο περιβάλλον, ενώ οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές sustainable, eco friendly προϊόντων, γεγονός που μειώνει και το κόστος αυτών των προϊόντων, κάνοντάς τα προσβάσιμα σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού.
Μικρά βήματα προς μια σημαντική αλλαγή – Sustainability tips
Οι μάρκες που επιθυμούν να γίνουν πιο βιώσιμες αρχικά θα πρέπει να διερευνήσουν τι θα επιθυμούσε το κοινό τους. Καθώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι και ενέργειες προς μια πιο βιώσιμη μάρκα, όπως η δημιουργία προϊόντων που είναι μη τοξικά, vegan, palm oil free, σημαντικό είναι οι brands να ρωτήσουν τους καταναλωτές τι κινήσεις περιμένουν εκείνοι να δουν, ποιες είναι οι προσδοκίες τους από τα προϊόντα και τη διαδικασία παραγωγής τους, αναφορικά με τη στροφή προς τη βιωσιμότητα. Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών είναι μια καινοτόμα διαδικασία που απαιτεί καινούργια υλικά, διαφορετικές διαδικασίες σχεδίασης των προϊόντων, και τελικά καινούργια τελικά προϊόντα, προϊόντα που πέραν της χρησιμότητάς τους, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού, μιας προσπάθειας ελαχιστοποίησης του οικολογικού μας αποτυπώματος. Αλλά κάθε μεγάλη αλλαγή ξεκινά με μικρά βήματα. Και ποια μπορούν να είναι αυτά;
- Αναφορικά με τη συσκευασία των προϊόντων, παρόλο που είναι σημαντικό τα υλικά συσκευασίας να είναι ανακυκλώσιμα, εντούτοις μεγάλο μέρος των καταναλωτών δεν μπαίνει στη διαδικασία να ανακυκλώσει τελικά είτε το περιτύλιγμα, είτε το ίδιο το δοχείο που περιέχει το προϊόν. Για το λόγο αυτό οι μάρκες καλούνται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να προχωρήσουν στην χρησιμοποίηση συσκευασιών από βιοδιασπώμενα υλικά, ή να παρέχουν δοχεία που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Σε μια τέτοια κίνηση έχει προχωρήσει και η Hermès Beauty, η οποία κυκλοφόρησε ένα κραγιόν σε refillable συσκευασία, δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού τελειώσει το προϊόν για να ανανεωθεί με επιπλέον προϊόν, χωρίς να χρειάζεται η αγορά ενός καινούριου κραγιόν. Συστήνεται επίσης ο περιορισμός της συσκευασίας μέσα στην οποία βρίσκεται το προϊόν όταν το αγοράζει ο καταναλωτής, το εξωτερικό περιτύλιγμα καθώς και τα διάφορα πακέτα οδηγιών, στα απολύτως χρήσιμα και απαραίτητα.
- Σημαντικά είναι και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των προϊόντων. Τα προϊόντα πρέπει να είναι vegan, cruelty free και να μην περιέχουν επιβλαβή συστατικά. Καλό είναι να αποφεύγονται συστατικά όπως αιθέρια έλαια, χημικά αντηλιακά, σιλικόνες, αρώματα και βαφές, καθώς και το SLS (Sodium lauryl sulfate, λαουροθειϊκό νάτριο) το οποίο είναι ένα συνθετικό παράγωγο του πετρελαίου. Σχετικά με το SLS αξίζει να αναφερθεί πως η διαδικασία παραγωγής του παράγει σημαντική ρύπανση καθώς απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες και άλλα σωματίδια, ενώ είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ψάρια και τη θαλάσσια ζωή.
- Οποιαδήποτε αλλαγή αποφασίσει να κάνει μια μάρκα ομορφιάς σχετικά με την προσέγγιση βιώσιμων διαδικασιών για τη δημιουργία των προϊόντων, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσει σωστά αυτές τις αλλαγές στο καταναλωτικό κοινό. Είναι γεγονός πως το κοινό έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του σε πολλές μεγάλες μάρκες και υποστηρίζει πως οποιαδήποτε διακήρυξη σχετικά με την προσπάθεια παραγωγής περισσότερο ‘’βιώσιμων και ηθικών’’ προϊόντων είναι μία επικοινωνιακή τεχνική με σκοπό την αύξηση του κέρδους.
Χρειάζεται λοιπόν η μάρκα να επικοινωνήσει ξεκάθαρα με το κοινό και να αναφέρει τις συγκεκριμένες αλλαγές που έχει υιοθετήσει προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Στις καμπάνιες επικοινωνίας οι beauty brands καλούνται να δηλώσουν ακριβώς ποια βήματα έχουν αρχίσει να ακολουθούν, ποια επιβλαβή συστατικά αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα προϊόντα που παράγουν. Γενικά καλούνται να μιλήσουν στους καταναλωτές με συγκεκριμένα δεδομένα που αποδεικνύουν πως έμπρακτα έχουν προχωρήσει σε ενέργειες που συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος τους. Με τον τρόπο αυτό οι beauty brands μπορούν να κερδίσουν πίσω τους καταναλωτές, δίνοντάς τους την υπόσχεση προϊόντων που έχουν την ίδια ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Έπειτα βέβαια αυτό που μένει είναι να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση.