Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο θρυλικός Gianni Versace; Ο λόγος για τον άνθρωπο που ξεκίνησε από την μπουτίκ της μητέρας του και έμεινε στην ιστορία για τον εμβληματικό οίκο με την Μέδουσα που ο ίδιος δημιούργησε, την πολυτάραχη ζωή του και το άδοξο τέλος που έκοψε το νήμα της τελευταίας του πνοής.
Η ιστορία του έγινε περισσότερο γνωστή για το θλιβερό τέλος της, αναζητώντας όμως την αρχή της είναι γνωστό ότι το ημερολόγιο έγραφε 2 Δεκεμβρίου 1946 στο Ρήγιο ή όπως θα λέγαμε με την σημερινή του ονομασία “Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια” όταν ήρθε στην ζωή ο Gianni Versace. Η Ιταλική αυτή πόλη, ανήκει στην νότια πλευρά της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλαβρίας ενώ είναι χτισμένη στην θέση της ομώνυμης αρχαίας ελληνικής αποικίας. Μάλιστα, ο ίδιος είχε διδαχθεί αρχαία Ελληνικά στο Κλασσικό Λύκειο της γενέτειρας του και αντιστοίχως υπήρξε και λάτρης της μυθολογίας. Εξ’ ου και το εμβληματικό σήμα κατατεθέν του οίκου, η μυθική μέδουσα.
Ο Versace κρατούσε αυτήν την εικόνα που έμελλε να συνδεθεί με το brand και να παραλληλιστεί με την ζωή του ήδη από την παιδική του ηλικία. Η ιστορία της Μέδουσας ανάγεται στα βάθη του χρόνου, πίσω στην Αρχαία Ελλάδα. Κατά την γνωστότερη εκδοχή, πρόκειται για την πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς, την οποία ο Δίας μεταμορφωμένος σε άλογο, βίασε. Η Θεά εξοργίστηκε με το γεγονός, καθώς όμως δεν μπορούσε να ξεσπάσει το μένος της στον Ποσειδώνα, τιμώρησε την κοπέλα μεταμορφώνοντας την σε τέρας που αντί για μαλλιά είχε φίδια και πέτρωνε όποιον την κοιτούσε στο πρόσωπο.
Ο συμβολικός χαρακτήρας του μύθου καταδεικνύει ότι είναι αρκετές φορές που σε τραγικά συμβάντα θυματοποιείται και δικαιολογείται ο δράστης και στην θέση του τιμωρείται και “κατακρεουργείται” από τις απόψεις των περισσοτέρων το θύμα. Εκείνο ωστόσο που συγκλονίζει είναι η σύνδεση ανάμεσα στο έμβλημα του οίκου και στο τραγικό τέλος του Versace. Εκ των υστέρων φάνηκε πως πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία εξίσου τραγική και άδικη με εκείνη που αναπαράγεται στον μύθο χωρίς καμία ουσιώδη αιτία και με ένα εξίσου “τιμωρητικό” και άδικο τέλος.
Ξεκινώντας από την αρχή, η σχέση του με την μόδα άρχισε από την νεαρή του κιόλας ηλικία, παρακολουθώντας και βοηθώντας την μητέρα του στην δουλειά της ως μοδίστρα. Ενδιαφέρον προκαλεί η χαρακτηριστική δήλωση του “Η μόδα με βρήκε χωρίς να χρειαστεί να κουνηθώ”. Είχε άλλα δύο αδέλφια τον Santo και την Donatella, ενώ η τρίτη τους αδελφή έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 12 ετών από τέτανο που έλαβε λανθασμένη ιατρική περίθαλψη. Το 1972 μετακόμισε στο Μιλάνο με στόχο να διεκδικήσει μία θέση στην βιομηχανία της μόδας. Σύντομα, έγινε ο σχεδιαστής της νεανικής σειράς του Genny, «Byblos» ενώ εργάστηκε και για άλλα ατελιέ όπως Complice, Mario Valentino και Callaghan.
Η καριέρα του είχε αποκτήσει πλέον μία αρκετά θετική πορεία που του επέτρεψε να οραματιστεί, να σχεδιάσει και τέλος να λανσάρει και την δική του σειρά. Η πρώτη του προσωπική κολεξιόν παρουσιάστηκε στο Palazzo della Permanente Art Museum του Μιλάνο, με την πρώτη του επίδειξη να ακολουθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Με την υποστήριξη των Τζιρομπέλι, η πρώτη μπουτίκ του Οίκου Versace άνοιξε τις πόρτες της στη Via della Spiga του Μιλάνο, το 1978. Ο οίκος αποτελούσε από την αρχή οικογενειακή υπόθεση με τον αδελφό του Σάντο να αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος και την αδελφή του, Ντονατέλα, να αναλαμβάνει ρόλο σχεδιάστριας και παράλληλα αντιπροέδρου.
Η επιτυχία του ήταν σχεδόν αστραπιαία. Αίσθηση προκαλούσε η αντισυμβατική προσωπικότητα του. Σχεδίαζε ρούχα τα οποία αρκετοί στην εποχή του κατέκριναν και χλεύαζαν ως προκλητικά, άνοιγε τις επιδείξεις του με τρόπο που θύμιζε συναυλία και ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος ενώ τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του ήταν ζευγάρι με τον Αντόνιο Ντ’ Αμίκο.
Τι ήταν όμως εκείνο που έκανε τον Gianni Versace να ξεχωρίσει;
Ο Versace κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την εποχή του. Τα ρούχα που σχεδίαζε χαρακτηρίζονταν από αρκετούς ως “προκλητικά” και “χυδαία”. Εκείνος όμως γνώριζε πως να δημιουργεί ποιοτικά ενδύματα που να αποπνέουν αέρα σεξουαλικότητας και αισθησιασμού. Το brand του πλαισίωναν τα supermodels της εποχής όπως τη Σίντι Κρόφορντ, η Λίντα Εβατζελίστα, η Carla Bruni και η Ναόμι Κάμπελ. Κάθε του επίδειξη ήταν ένα ολόκληρο υπέρλαμπρο show που δεν θα μπορούσε παρά να γράψει ιστορία. Ο ίδιος δεν φοβήθηκε να πάρει ρίσκα και να τολμήσει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αξιοποίησε πρωτοποριακά υλικά και τεχνικές όπως η «neo-couture», τεχνολογία lazer για την ένωση δέρματος με λάστιχο.
Όταν έφυγε από την ζωή βρισκόταν στην κορύφωση της 25ετούς του καριέρας. Είχε μετριάσει τα “προκλητικά” σχέδια του και είχε ξεκινήσει να δημιουργεί πιο κλασσικά και παράλληλα πολύχρωμα κομμάτια. Ο οίκος του δημιουργούσε ρούχα για άντρες, γυναίκες και παιδιά δίχως όμως να περιορίζεται σε αυτά αφού λάνσαρε εξίσου και τσάντες, πολύτιμα κοσμήματα, αρώματα και αντικείμενα για το σπίτι. Μετά το θάνατό του, τα ηνία του οίκου ανέλαβε η αδελφή του Ντονατέλα Βερσάτσε.
Το άδικο τέλος..
Εκείνο το πρωινό τα πράγματα ακολούθησαν διαφορετική ροή απ’ ότι συνήθως. Θέλησε να πάρει ο ίδιος τον καφέ του και να κάνει έναν περίπατο. Επιστρέφοντας στην βίλα του, καθώς τοποθετούσε το κλειδί στην σιδερένια εξώπορτα δολοφονήθηκε από τον Άντριου Κουνάνεν, που εκτέλεσε τον 50χρονο σχεδιαστή με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Οκτώ μέρες κατόπιν της στυγνής δολοφονίας, αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Ο Κουνάναν ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που είχε εμμονή με τον Versace. Η οποιαδήποτε γνωριμία ανάμεσα τους όπως και τα κίνητρα της δολοφονίας του μόδιστρου, ακόμη και σήμερα αμφισβητούνται.
Η σειρά για τη δολοφονία του Versace
Το The Assassination of Gianni Versace είναι μια “capsule” σειρά που καταγράφει όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή.
Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη και παράλληλα προκάλεσε ένα μυστήριο γύρω από τα κίνητρα του δράστη. Ο Τύπος επικεντρώθηκε τα επόμενα χρόνια στην αναζήτηση της σχέσης που μπορεί να είχαν αυτοί οι δύο άνθρωποι. Ο δολοφόνος μάλιστα διέδιδε ότι είχε στενή σχέση με τον Versace, όπως και με άλλους διάσημους, κάτι που απεδείχθη αναληθές. Το FBI που ερεύνησε την υπόθεση ανακάλυψε ότι θύμα και θύτης είχαν συναντηθεί τουλάχιστον μια φορά σε κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο. Η σκηνή που προκάλεσε αναπόφευκτα συγκίνηση, δεν ήταν άλλη από εκείνη κατά την οποία ο Ρίκι Μάρτιν, υποδυόμενος τον επί δεκαπέντε χρόνια σύντροφο του Gianni Versace, τον κρατούσε αιμόφυρτο.
Ο οίκος Versace παραμένει έως και σήμερα έναν από τους γνωστότερους και πιο αξιόλογους παγκοσμίως και εξακολουθεί να χαίρει σεβασμού. Πλέον έχει αγοραστεί από τον Αμερικανικό κολοσσό Michael Kors. Μετά την πώληση του η Donatella Versace διαβεβαίωσε τους fans του brand ότι πρόκειται να παραμείνει Ιταλικός, «Made in Italy» και αυτό θα διατηρήσει την στάση του GLAMOUR, DARING και INCLUSIVE που τους έκανε όλους να τον αγαπήσουν.