Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και συνεχείς και ραγδαίες αλλαγές, στις οποίες προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Μέσα στους νέους ρυθμούς ζωής που βιώνει τόσο ο κόσμος όσο και οι επιχειρήσεις και οι μάρκες ομορφιάς, έρχονται να προστεθούν και οι συνέπειες του Brexit. Νέα δεδομένα υπάρχουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές.
Στη συνέχεια θα μάθεις για:
- τις νέες συνθήκες που έφερε η εφαρμογή του Brexit για τις επιχειρήσεις προϊόντων ομορφιάς στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο
- τις αλλαγές για τους καταναλωτές.
Το Brexit, που αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη φέρει αρκετές αλλαγές στην κυκλοφορία και τη διανομή των προϊόντων ομορφιάς αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2020, τα νέα δεδομένα που συνεπάγεται η συγκεκριμένη απόφαση ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέσα στο 2020 όσες μάρκες ομορφιάς δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστούν για την έλευση του έτους 2021 ή αλλιώς την μετά – Brexit εποχή.
Για τους online shoppers στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διαδικασία του checkout αν έχεις επιχειρήσει τον τελευταίο καιρό να αγοράσεις προϊόντα ομορφιάς από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα παρατήρησες πως προστίθενται επιπλέον φόροι στην παραγγελία σου ανεβάζοντας σημαντικά το τελικό ποσό.
Επιπλέον, αν στην online παραγγελία σου δεν παρατηρήσεις επιπρόσθετες χρεώσεις, η εταιρεία μεταφορών που θα σου παραδώσει την παραγγελία, ενδέχεται να σου επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις εκτελώντας τον εκτελωνισμό κατά την παράδοση της παραγγελίας.
Σε κάθε περίπτωση τα eshops ενημερώνουν για σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών.
Οι μάρκες ομορφιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να αποφασίσουν αν θα ‘’απορροφήσουν’’ οι ίδιες τις επιπλέον χρεώσεις, αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, ώστε να μην τις επιβάλλουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό μέχρι τώρα δεν είχε συνηθίσει να πληρώνει επιπλέον φόρους κατά την αγορά προϊόντων ομορφιάς από τις μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σίγουρα πριν αποφασίσουν οι UK brands να μην επωμιστούν οι ίδιες τις χρεώσεις, θα πρέπει να αναλογιστούν πως παρουσιάζοντας επιπλέον φόρους στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αγορών (checkout) θα αποθαρρύνουν τους πελάτες να προχωρήσουν σε ολοκλήρωση της παραγγελίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων.
Και σχετικά με τις μάρκες ομορφιάς που δραστηριοποιούνται σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο;
- Πλέον υπάρχουν διαφορετικές νομοθεσίες – περισσότερη γραφειοκρατία.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 οι μάρκες θα πρέπει να έχουν ορίσει ένα διαφορετικό ‘’Υπεύθυνο άτομο’’ για την ΕΕ και για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Responsible Person ή RP: διασφαλίζει ότι τα προϊόντα που εξάγονται στις διάφορες χώρες της ΕΕ είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους κανονισμούς σχετικά με τα καλλυντικά και αναφορικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων.
Μέχρι και το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα καλλυντικά (1223/2009). Όμως από την 01/01/21 απέκτησε τη δική του σχετική νομοθεσία. Και παρόλο που το περιεχόμενό της, κυρίως αναφορικά με την ασφάλεια των προϊόντων, είναι αρκετά παρόμοιο με εκείνο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν διπλά έγγραφα.
Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που κάνει εμπόριο τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο πλέον θα πρέπει να έχει ένα PIF (Product Information File), δηλαδή το Έγγραφο που περιέχει τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων και την νομοθεσία με την οποία είναι σύμφωνα, και στις δύο τοποθεσίες (ένα στην ΕΕ, και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο).
- Αλλαγές στις ετικέτες των προϊόντων
Μέχρι το 2020 οι ετικέτες των καλλυντικών προϊόντων περιείχαν μόνο τη ‘’διεύθυνση’’ του RP (Responsible Person) στην ΕΕ, ενώ από την 01/01/21 πρέπει να εμφανίζουν και τις δύο RP διευθύνσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εναλλακτικά οι μάρκες μπορούν να επιλέξουν να έχουν διαφορετικές ετικέτες για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κάθε RP διεύθυνση αντίστοιχα.
Επίσης, σχετικά με το εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο αν το προϊόν δεν έχει κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρείες καλούνται να συμπεριλάβουν στην ετικέτα την χώρα προέλευσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα που κυκλοφορούν εντός της ΕΕ και έχουν κατασκευαστεί σε οποιαδήποτε χώρα εντός της Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αφήσει ένα περιθώριο δύο χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις ετικέτες.
Πέρα από αυτές τις μικρές διαφορές, δεν θα δεις να αλλάζει κάτι άλλο στη συσκευασία των προϊόντων.
Τόσο οι μάρκες ομορφιάς όσο και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα. Το κοινό από χώρες της ΕΕ διστάζει λόγω των επιπλέον φόρων να παραγγείλει προϊόντα από μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και αν ήταν οι αγαπημένες του. Οι beauty brands που δραστηριοποιούνται σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να συνεχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους. Και το ερώτημα που παραμένει: Θα αντέξουν οι μάρκες ομορφιάς του Ηνωμένου Βασιλείου τη μείωση των αγορών από Ευρωπαίους καταναλωτές;