Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και συχνότερα μία άποψη που θέλει «την μόδα να είναι μουσική και την μουσική να είναι μόδα». Εκ πρώτης η συγκεκριμένη θέση φαίνεται σαν μία εύηχη “αερολογία” ελαφρώς ανυπόστατη και άνευ νοήματος. Εάν όμως επεξεργαστεί κανείς την φράση αυτή, αμέσως διαπιστώνει πως η μουσική στον χώρο της μόδας είναι παντού: Από τα catwalk μεγάλων οίκων μόδας, τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που επιλέγουν πάντοτε τα hits και μερικές φορές μάλιστα και οι ίδιες δημιουργούν μέσω της επανάληψης συγκεκριμένων τραγουδιών ( λ.χ όμιλος Zara), μέχρι τις διαφημίσεις προϊόντων με τα συνακόλουθα τραγούδια να τις συνοδεύουν ή ακόμη και τα απλά μικρά συνοικιακά μαγαζιά ρούχων που αναπαράγουν τραγούδια. Αυτά αποτελούσαν ορισμένα μονάχα παραδείγματα του πως η μουσική επηρεάζει την μόδα, το αντίθετο όμως θα αναρωτιόταν εύλογα κάποιος, πως συμβαίνει;
-Με θρύλους που σημάδεψαν την εποχή τους.
Για έναν τέτοιο θα μιλήσουμε και σήμερα. Για έναν άνθρωπο που άλλαξε ολόκληρη την μουσική βιομηχανία και χαρακτηρίζεται ακόμη και μεταθανάτια ως ένα fashion icon με όλη τη σημασία της λέξης. Ο λόγος για τον Michael Jackson.
http://Embed from Getty Images
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν ήταν 29 Αυγούστου του 1958 όταν ήρθε στην ζωή στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από μία φτωχή οικογένεια. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1964 με το group «The Jackson 5» που δημιούργησε με τα αδέλφια του Τζάκι, Τίτο, Τζερμέιν και Μάρλον. Το 1971 εντάχθηκε στην δισκογραφική Motown ενώ τέσσερα χρόνια μετά αποχώρησε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Epic, αλλάζοντας συγχρόνως την ονομασία του group σε «The Jacksons». Η έναρξη της σόλο καριέρα του ωστόσο τον μετέτρεψε στον βασιλιά της ποπ που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή είναι η κοινότυπη ιστορία που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε. Για πολλά χρόνια απασχόλησε τα media τόσο με την πολυτάραχη ζωή του όσο και με την φρενίτιδα που συνόδευε ακόμη και το άκουσμα του ονόματος του. Ήταν όμως μόνο αυτό;
Ο Michael Jackson όπως κάθε μεγάλος θρύλος ήταν πολλά περισσότερα από αυτό.
Το στίγμα του ήταν ευδιάκριτο παντού. Επηρέασε όλους τους σύγχρονους καλλιτέχνες στην κίνηση, στην σκηνική παρουσία, στο attitude ενός pop idol, στο styling και όχι μόνο. Εστιάζοντας ωστόσο στο τελευταίο, παρατηρείται ότι ο κόσμος συχνά δεν αντιλαμβάνεται τις επιρροές που άσκησε ο τραγουδιστής στην εποχή του –και όχι μόνο- ως προς το ενδυματολογικό κομμάτι. Μολαταύτα, οι εμφανίσεις του τον καθιστούν ακόμη και στην εποχή μας fashion icon και εντύπωση προκαλεί ότι οι επιλογές του συνήθως πήγαζαν από την δική του αισθητική και φαντασία και όχι κάποιου στυλίστα.
Το πρώτο τραγούδι στο οποίο ο Jackson εντυπωσίασε με την γενικότερη παρουσία του, ανάγεται στο 1987 με το “Bad”, το οποίο του έδωσε φήμη με αέρα “επαναστατικό”. Στο video clip φορούσε το γνωστό moto jacket, στολισμένο με τις λαμπερές αλυσίδες το οποίο ακόμη και σήμερα αποτελεί μόδα ενώ οίκοι όπως οι Maison Margiela, Alyx Studio, Supreme και ακόμη και το περιοδικό Βερολίνο 032c επιλέγουν να το προβάλλουν.
Ωστόσο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους φόρους τιμής που έχουν αποδοθεί στο στυλ του Michael Jackson ήταν η συλλογή SS09 του Balmain, όταν ο Christophe Decarnin ήταν ακόμα ο creative director του οίκου. Η συλλογή ήταν γεμάτη λάμψη και γοητεία, εμπνευσμένη από το δρόμο, και η υψηλή επιρροή του Jackson ήταν ευδιάκριτη σχεδόν σε κάθε ενδυματολογική δημιουργία. Ο Olivier Rousteing, ο σημερινός creative director της Balmain, αντλεί τακτικά στοιχεία από τον τραγουδιστή και μάλιστα δεν δίστασε να δημοσιεύσει ακόμη και μια φωτογραφία του Jackson με το εμβληματικό military jacket του στο Instagram.
http://Embed from Getty Images
Φτάνοντας στο τέλος, εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του δεν είχε προσλάβει κάποιον στυλίστα, ενώ αρκετά κομμάτια του έχουν ραφτεί από μόδιστρους και είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και την τέχνη. Το 2007 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Rushka Bergman για το L’Uomo Vogue. Έκτοτε άρχισαν να συνεργάζονται σε σταθερή βάση και η ίδια είχε δηλώσει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά καινοτόμο ενώ τόνισε πως ο στόχος της ήταν να επαναφέρει την εικόνα του ως fashion icon. Μιλούσε με θαυμασμό για το γάντι με τις παγιέτες, για τις λευκές κάλτσες, για τα στρατιωτικά μπουφάν και εκείνο το κόκκινο jacket που άφησε ιστορία μέσω του hit “Thriller”.
Ο Jackson δεν ακολούθησε ποτέ την μόδα, αντ’ αυτού βουτούσε στην πρόκληση επαναφέροντας και αναπροσαρμόζοντας στιλιστικές απόψεις που άλλοι θα χαρακτήριζαν απαρχαιωμένες. Είχε άποψη και δυναμική. Ήθελε να αφήσει το στίγμα του και το πέτυχε. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί οι πραγματικοί θρύλοι δεν ακολουθούν τις τάσεις, τις δημιουργούν.. Και αναντίλεκτα ο Michael Jackson υπήρξε ένας αληθινός θρύλος που απέπνεε αέρα δημιουργικότητας και φαντασίας καθιστώντας τον αξιοθαύμαστο όχι μονάχα για τα 90’s, αλλά διαχρονικά και σταθερά.