Η παγκόσμια βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας, που περιλαμβάνει τη μόδα, τα κοσμήματα, τις τσάντες και τα καλλυντικά, βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και πολλά χρόνια, με αξία περίπου τα 217 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ανάλυση της βιομηχανίας αυτής, τα ηνία της πιο premium και lux μάρκας στον κόσμο πηγαίνουν στον οίκο Louis Vuitton, όπου η αξία του ξεπερνάει τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τα lux fashion brands και τους σχεδιαστές αυτών, η παραδοσιακή προώθηση τους μέσω των fashion weeks και των κλασικών προσωπικών εμπειριών λιανικής, αποτελούν τον κανόνα εδώ και δεκαετίες. Και ενώ πολλές μάρκες που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία δίσταζαν να κάνουν μια βαθιά βουτιά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει, και μάλιστα γρήγορα. Και τώρα θα αναρωτηθεί κανείς…μα γιατί δίσταζαν; Γιατί, αυτά τα brands με το να γυρνούν τη πλάτη τους στο e-commerce, διατηρούν την αποκλειστικότητά τους. Αντιθέτως, αν αποκτήσουν ηλεκτρονική παρουσία τότε όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, οπότε χάνουν την αίσθηση του exclusive που προσπαθούν να κρατήσουν εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, με τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα κλειστά λόγω των απανωτών lockdown, αυτές οι μάρκες αναγκάζονται για πρώτη φορά να εξετάσουν έναν εναλλακτικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τους πελάτες τους. Και αυτό φαίνεται από την κατηφορική κλίση που παίρνουν τα έσοδα ορισμένων σχεδιαστών, όπως ο Michael Kors και ο Ralph Lauren, οι οποίοι αναφέρουν μείωση στα έσοδα χονδρικής που πλησιάζει το 80%.Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Instagram βιώνουν μια περίοδο αναγέννησης, όπου τα brands βασίζονται στην πλατφόρμα αυτή για να ανακαλυφθούν από νέους πιθανούς πελάτες αλλά και για να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας μέσω της εφαρμογής. Το Instagram και τα brands με αθλητικά είδη ήταν οι δύο από τους μεγάλους νικητές κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Η νίκη των brands με αθλητικά είδη σχετίζεται με αυτούς που θέλουν να είναι άνετα ενώ βρίσκονται στο σπίτι, και το Instagram σχετίζεται με το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στο σπίτι, περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Instagram, ωστόσο, είναι ότι έχει τοποθετηθεί ως το πολυκατάστημα της επόμενης γενιάς. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να βασίζονται στο Instagram για να μάθουν ποιες είναι οι τάσεις της μόδας.
Τα high fashion products θεωρούνται ότι βρίσκονται στο υψηλότερο σκαλοπάτι της αγοράς μόδας από άποψη ποιότητας και τιμής. Το να είσαι premium έχει να κάνει με την αντίληψη ότι ανήκεις στην elite και τη συμβολική αξία που συνοδεύει αυτήν την κατάσταση. Η δημιουργία αυτής της αποκλειστικότητας γύρω από αυτά τα brands σημαίνει ότι αυτά προσφέρουν κάτι που άλλες μάρκες δεν είναι σε θέση να παρέχουν. Στη βιομηχανία της μόδας, που είναι ένας κόσμος που κυριαρχείται από την αντίληψη και τη δύναμη που ασκούν ορισμένες μάρκες έναντι άλλων, αυτό το συναίσθημα είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς τα brands συνεχώς έρχονται αντιμέτωπα με μια ατελείωτη μάχη για να βγουν στην κορυφή. Μπορούμε να δούμε πώς αλλάζει η βιομηχανία της μόδας κάθε χρόνο, με την αναδυόμενη τεχνολογία και τους λιανοπωλητές να αναζητούν τρόπους να αφήσουν πίσω τον ανταγωνισμό.
Η τεχνολογία παίζει ασφαλώς ζωτικό ρόλο στη βιομηχανία μόδας και πολλά γνωστά brands υψηλών προδιαγραφών επενδύουν σε τέτοιες λύσεις που μετασχηματίζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία των πελατών. Ποια είναι όμως μερικά από αυτά τα τεχνολογικά trends που φαίνεται να υιοθετούν τα high fashion brands;
Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
Προγράμματα που βασίζονται στη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα chatbots, χρησιμοποιούν μηχανική εκμάθηση για να «μιλούν» με τους χρήστες διαμένοντας σε websites ή εφαρμογές ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Με λίγα λόγια τα chatbots είναι σε θέση να παρέχουν 24/7 υποστήριξη στους πελάτες που χρειάζονται βοήθεια, όλα χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Πολλά high fashion brands χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να παρέχουν άμεσες απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, να προτείνουν προϊόντα από τον κατάλογό τους ή να ελέγχουν την κατάσταση παράδοσης των παραγγελιών.
Για παράδειγμα, το brand Louis Vuitton χρησιμοποιεί το chatbot μέσω Facebook Messenger, για να παρέχει μια πιο εξελιγμένη online συνομιλία με τους καταναλωτές του. Το LV chatbot έχει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις, μπορεί να προτείνει το τέλειο αντικείμενο από τον ηλεκτρονικό κατάλογο ή να βρει το πλησιέστερο κατάστημα. Επομένως, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το brand Louis Vuitton συνδέεται με τα 24 εκατομμύρια likes του στο Facebook και απαντά σε νέους επισκέπτες σε χρόνο μηδέν. Τα chatbots μιμούνται ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και χρησιμοποιώντας την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP), μπορούν να συνδεθούν με τους πελάτες τους με τρόπο που να μοιάζει με τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα.
Εικονική Και Επαυξημένη Πραγματικότητα (VR & ΑR)
Περισσότερο από το 90% των πωλήσεων lux προϊόντων σήμερα πραγματοποιούνται σε φυσικά καταστήματα, ωστόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο και η αναδυόμενη τεχνολογία δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι η εμπειρία των αγορών. Οι έμποροι των high fashion brands χρησιμοποιούν την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για να προσελκύσουν πελάτες με βελτιωμένες εμπειρίες στο κατάστημα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το brand πολυτελούς ωρολογοποιίας Tissot, που επιτρέπει στους αγοραστές να δοκιμάσουν ψηφιακά τα πολυτελή ρολόγια τους στις βιτρίνες των Selfridges και Harrods στο Λονδίνο, ή το brand Christian Dior με τα γυαλιά VR που επιτρέπουν στους επισκέπτες να ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και να βλέπουν βίντεο με παρασκήνια από τα μεγαλύτερα fashion shows του που έχουν αφήσει ιστορία.
Καθώς οι οπαδοί των high fashion brands είναι πλήρως ψηφιακοί με αυξανόμενες και εξελισσόμενες προσδοκίες, η πρόκληση για τα brands αυτά είναι υψηλή, αν και αποτελεί και μια ευκαιρία για να αναπτυχθούν. Όπως επισημαίνει μια έρευνα της Mckinsey, η διαδικτυακή αγορά αναμένεται να αυξηθεί στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Επιπλέον, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι το 75% όλων των πωλήσεων high fashion προϊόντων σήμερα επηρεάζεται από τον ψηφιακό κόσμο και αυτό αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 100% έως το 2025. Έτσι, αυτά τα brands δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγκαλιάσουν την ψηφιακή εποχή και να υιοθετήσουν μια omni-channel στρατηγική. Αυτό θα τα αναγκάσει αναπόφευκτα να επανεξετάσουν το πώς θα πρέπει να εφαρμόσουν μια στρατηγική που να σχετίζεται τόσο με την εμπειρία των πελατών τους όσο και με το engagement των καταναλωτών τους.
Εσύ πιστεύεις ότι τα luxury fashion brands παίρνουν τη στροφή με κατεύθυνση το digital με 200 χλμ/ώρα ή κινούνται με χαμηλές ταχύτητες προς τα εκεί? Τα λέμε στο comments section!