Έχει τύχει να αναρωτηθείς ποτέ αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ενυδατική των χεριών σου για το πρόσωπό σου; Ή γιατί αγοράζεις διαφορετική κρέμα για τα χέρια, για το σώμα και για το πρόσωπο, όταν και οι τρεις υπόσχονται πως προσφέρουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή ενυδάτωση; Υπάρχει μια μερίδα των καταναλωτών που έχει την εντύπωση πως οι ενυδατικές κρέμες έχουν παρόμοια σύσταση, είτε προορίζονται για το πρόσωπο, για το σώμα, είτε παρουσιάζονται ως ειδικές για την ενυδάτωση συγκεκριμένων σημείων όπως τα χέρια. Έχει σχηματιστεί δηλαδή η άποψη πως οι κρέμες ενυδάτωσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόσχονται να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες του προσώπου, του σώματος, ή είναι ιδανικές για τη στοχευμένη περιποίηση μερών του σώματος, στην πραγματικότητα είναι παρόμοια προϊόντα, με παρόμοια σύσταση και ιδιότητες. Δεν είναι μάλιστα μικρός ο αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν μία κρέμα για το σώμα και το πρόσωπο, ενώ στην αγορά υπάρχουν και αντίστοιχα all-in-one προϊόντα, μία μόνο κρέμα που μπορείς να χρησιμοποιείς για την ενυδάτωση προσώπου και σώματος. Σου φαίνεται παράδοξο ή μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτές τις περσόνες καταναλωτών; Πριν αποφασίσεις λοιπόν πως οι διαφορετικές ενυδατικές κρέμες που παρουσιάζονται κατάλληλες για το πρόσωπο και τα διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν μια τεχνική μάρκετινγκ για να αγοράσεις περισσότερα προϊόντα και όχι ένα, πάμε να ρίξουμε μαζί μια ματιά στην άποψη των επαγγελματιών του χώρου της ομορφιάς.
Μπορώ να βάλω κρέμα χεριών στο πρόσωπό μου και αντιστρόφως;
Το δέρμα του προσώπου δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε ενυδάτωση με αυτό των χεριών. Ακόμη και αν έχεις λιπαρό δέρμα που χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση, δεν συνίσταται να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα που προορίζεται για τη φροντίδα των χεριών. Οι κρέμες προσώπου έχουν κατά κανόνα πιο ελαφριά σύσταση από εκείνες που είναι κατάλληλες για το σώμα, και αυτό γιατί το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο και δεν χρειάζεται τόση λιπαρότητα. Η πυκνή και βαριά σύσταση μιας κρέμας χεριών μπορεί να συμβάλλει στο κλείσιμο των πόρων του δέρματος του προσώπου, οδηγώντας σε υπερβολική έκκριση σμήγματος, όψη γυαλάδας, μαύρα στίγματα και φυσικά ακμή. Ταυτόχρονα πολλές κρέμες προσώπου περιέχουν κάποια προστασία έναντι στην ακτινοβολία του ήλιου, μια ιδιότητα που δεν θα συναντήσεις στις κρέμες χεριών ή σώματος. Αντίθετα, μπορείς να επιχειρήσεις να εφαρμόσεις την ενυδατική του προσώπου σου στα χέρια, αλλά δεν θα παρατηρήσεις κανένα αποτέλεσμα και δεν θα πετύχεις την ενυδάτωσή τους, καθώς η υπερβολικά ελαφριά σύνθεση του προϊόντος δεν θα μαλακώσει το σκληρό στρώμα δέρματος που υπάρχει στα χέρια. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη σωστή ενυδάτωση του προσώπου, μπορείς να ανατρέξεις εδώ.
Χρειάζομαι διαφορετικές κρέμες για το σώμα και για τα χέρια;
Αφού ξεκαθαρίσαμε πως το πρόσωπο έχει ανάγκη από μια πιο ελαφριά ενυδάτωση σε σχέση με το δέρμα των χεριών, η επόμενη εύλογη απορία είναι η εξής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά την ενυδατική σώματος ως ενυδατική χεριών και το αντίστροφο; Το δέρμα του σώματος απαιτεί περισσότερη λιπαρότητα και μια ενυδατική με πιο βαριά σύνθεση, οπότε η λογική σκέψη είναι πως δεν χρειάζεσαι δύο διαφορετικά προϊόντα περιποίησης για τα χέρια και το σώμα. Και όμως υπάρχουν διαφορές στη σύσταση των κρεμών χεριών – σώματος. Η κρέμα χεριών είναι πιο πυκνή και λιπαρή και από την κρέμα σώματος, και αυτό συμβαίνει γιατί η κρέμα χεριών προορίζεται να αντέξει τις συχνές πλύσεις των χεριών μέσα στη μέρα. Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις κατά τη χρήση της κρέμας χεριών στο σώμα, αλλά πιθανότατα θα παρατηρήσεις πως το δέρμα του σώματος δεν θα την απορροφήσει τόσο γρήγορα και θα το αισθάνεσαι λιπαρό για περισσότερη ώρα. Καθώς συνήθως υπάρχει και μια εξαίρεση στον κανόνα, σε αυτή την περίπτωση είναι οι κρέμες χεριών που περιέχουν απολεπιστικά συστατικά, όπως γαλακτικό οξύ και ενυδατώνουν ενώ απομακρύνουν και τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας τα χέρια απαλά και λεία. Οι συγκεκριμένες κρέμες είναι κατάλληλες για την περιοχή των αγκώνων, των γονάτων και των πελμάτων, αλλά θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα αν εφαρμοστούν στο υπόλοιπο σώμα.
Είναι λοιπόν μια τεχνική μάρκετινγκ;
Παρόλο που οι μάρκες ομορφιάς χρησιμοποιούν τεχνικές μάρκετινγκ για να παρουσιάσουν τις διάφορες κρέμες που προσφέρουν πιο στοχευμένα, εντούτοις υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρεμών για το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια. Ενώ συνήθως οι στρατηγικές στόχευσης των προϊόντων, όταν όμως πραγματικά μιλάμε για τα ίδια προϊόντα, εφαρμόζονται ώστε να αυξάνονται οι πωλήσεις και να εξυπηρετείται η στόχευση αναφορικά με τα διάφορα χαρακτηριστικά του κοινού, αυτό δεν συμβαίνει όταν τα προϊόντα έχουν διαφορετική σύσταση, όπως οι κρέμες αυτές. Μπορεί να υποστηριχθεί σίγουρα από το καταναλωτικό κοινό πως τα ίδια προϊόντα εμφανίζονται με μικρές διαφοροποιήσεις στην περίπτωση για παράδειγμα μιας κρέμας ενυδάτωσης που παρουσιάζεται με τη μορφή διαφορετικού προϊόντος για γυναίκες και για άντρες. Ή μιας οδοντόκρεμας που διαφημίζεται πως είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ μια άλλη είναι κατάλληλη για καπνιστές, μία διαφορετική είναι κατάλληλη για παιδιά και μια επίσης διαφορετική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια. Στην περίπτωση ίδιων προϊόντων, όντως οι μάρκες χρησιμοποιούν μεθόδους στόχευσης για να απευθυνθούν σε κάθε μέρος του κοινού τους ξεχωριστά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, χωρίς τα προϊόντα να έχουν όντως σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση των κρεμών που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες του προσώπου, του σώματος, των χεριών.