- Τι κενά υπάρχουν στην βιομηχανία της μόδας;
- Tι είναι η ¨προσαρμοστική¨ μόδα;
- Τι υπάρχει στην αγορά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες;
Τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα έχει γίνει λέξη-κλειδί για τον χώρο της μόδας, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν διαφάνεια και ειλικρίνεια από τα brands και τους σχεδιαστές. Οι αναζητήσεις για τον όρο και τις σχετικές λέξεις-κλειδιά αυξήθηκαν κατά 75% το 2019 στην πλατφόρμα μόδας Lyst, ενώ η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων, second hand και vintage, προβλέπεται να ξεπεράσει 1,5 φορές το μέγεθος της γρήγορης μόδας έως το 2028.
Αυτά τα βήματα προς μια πιο βιώσιμη αγορά είναι αναμφισβήτητα θετικά για το περιβάλλον, τους εργαζόμενους σε ρούχα και τους καταναλωτές – αλλά ορισμένοι φορείς παραμένουν εκτός κίνησης.
Και ενώ τα άτομα με μεγάλα μεγέθη αγωνίζονται να βρουν ρούχα από δεύτερο χέρι ή ρούχα που να τους κάνουν και να προέρχονται από την βιώσιμη μόδα, τα άτομα με αναπηρίες φαίνεται να είναι ξεχασμένα κάπου στο βάθος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ (ADAPTIVE FASHION)
Είναι αρκετά δύσκολο για τα άτομα με αναπηρία να βρουν ρούχα που είναι κομψά, άνετα και προσαρμόσιμα για εκείνους και την ιδιαιτερότητα τους. Η προσαρμοστική μόδα λοιπόν, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ρούχα σχεδιασμένα για άτομα που δυσκολεύονται να ντύσουν τον εαυτό τους.
Εγγυάται εύκολες λύσεις, όπως μαγνητικά «πώματα» αντί για κουμπιά, κρυμμένα φερμουάρ και ανοίγματα για πρόσβαση στο σωλήνα, και είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της άνεσης όταν ντυθείτε και της αξιοπρέπειας για τα άτομα με αναπηρία.
Έτσι, όταν προσθέτετε την αειφορία στην εξίσωση, μπορεί να φαίνεται σαν ένα αδύνατο κατόρθωμα να βρείτε τόσο προσιτές όσο και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.
Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε ρούχα, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους λιανοπωλητές, που χάνουν ένα κοινό αγνοώντας τις ανάγκες τους. Η αγοραστική δύναμη των ατόμων με αναπηρία – γνωστή ως «η πορφυρή λίβρα» στο Ηνωμένο Βασίλειο – είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των ηθικών αγοραστών.
Η παγκόσμια αγοραία αξία για την προσαρμοστική μόδα αναμένεται να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.
ΑΝΕΣΗ, ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Και μπορεί πολλοί από εσάς που διαβάζουν αυτό το άρθρο να μην είχατε σκεφτεί, πως ντύνονται οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, και είναι λογικό! Αφού η βιομηχανία της μόδας, έχει αφήσει τις μειονότητες εκτός των fashion shows και εκτός από τις μεγάλες καμπάνιες.
Το μεγαλύτερο όνομα, μέχρι τώρα, για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι η Tommy Hilfiger, η γνωστή branda διαθέτει μια προσαρμοστική συλλογή διαθέσιμη για αγορά, μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πρωτοποριακές μάρκες μόδας που έχουν εντοπίσει το κενό στην αγορά και έχουν σχεδιάσει ρούχα που είναι τόσο προσαρμοστικά όσο και βιώσιμα.
Όπως είναι και η «Unhidden Clothing», που ιδρύθηκε το 2017 με όραμα να φέρει την αποκλειστικότητα, το στυλ και τη βιωσιμότητα στην προσαρμοστική μόδα. Η πρώτη συλλογή τους είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από υφάσματα νεκρού υλικού και αποτελείται από πέντε γυναικεία ενδύματα και πέντε ανδρικά ενδύματα. Κάθε ρούχο έχει σχεδιαστεί με προσοχή και σκέψη, διασφαλίζοντας ότι κάθε σώμα μπορεί να απολαύσει τη «φθορά» του.
Η Victoria Jenkins, που έχει ιδρύσει την «Unhidden Clothing» είδε από πρώτο χέρι πώς η έλλειψη ρούχων για άτομα με ειδικές ανάγκες έθετε σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια τους πριν από τρία χρόνια, όταν συνάντησε μια γυναίκα στο νοσοκομείο που αναγκάστηκε να αφαιρέσει όλα τα ρούχα της για να εξεταστεί από τους γιατρούς.
Καθώς το 80% των ατόμων με αναπηρία δεν γεννιούνται με αυτή, η Βικτώρια σχεδιάζει να αποφύγει τη σπατάλη ρούχων, προσφέροντας τα στην πιθανότητα αλλαγής και στην συνέχει πραγματοποιεί «εργαστήρια» για να διδάξει στους πελάτες πώς να τα προσαρμόσουν στο σπίτι.