Η μουσική και η μόδα έχουν τόσες αμοιβαίες επιρροές η μια από την άλλη που έχουν οδηγήσει σε μερικές από τις πιο δυναμικές απεικονίσεις ενδυμάτων που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στη ποπ κουλτούρα. Με κάποιες εμφανίσεις να έχουν δημιουργήσει τέτοιες τάσεις οι οποίες στιγμάτισαν τόσο την εποχή αλλά και τη μόδα που έχουν αφήσει ιστορία. Η σύνδεση τους χρησιμεύει ως καταλύτης δείκτης της κοινωνίας αφού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, δημιουργούν και σχολιάζουν τη μόδα και τη μουσική.
Παρακάτω θα δούμε τις 5 πιο καθοριστικές δεκαετίες που επηρέασαν αυτά τα δυο καλλιτεχνικά ρεύματα.

1950
Περνώντας την περίοδο των flappers όπου μέχρι τότε όλοι οι οίκοι εξυπηρετούσαν ακόμη τις προτιμήσεις των ενηλίκων, το 50 όλα αυτά άλλαξαν μόλις η τηλεόραση, οι ταινίες και φυσικά η μουσική έγιναν ευρύτερα διαθέσιμα στο κοινό το οποίο οδήγησε σύντομα τη νεολαία να θέλει ρούχα που μοιάζουν με τα αυτά που φορούσαν τα αγαπημένα τους είδωλα. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η εφηβική μόδα ως βιομηχανία. Τα κορίτσια αναμενόταν να φορούν φούστες και φορέματα σε όλες τις περιστάσεις, με πουλόβερ ζακέτες (που φορούσαν προς τα πίσω για να μη φαίνονται τα κουμπιά, bobby κάλτσες με saddle shoes ή μέτρια χαμηλά τακούνια. Τα αγόρια φορούσαν σαλοπέτα (ή τζιν) στο στυλ James Dean και Marlon Brando (δημοφιλείς ηθοποιοί της ημέρας) πλεκτές ζακέτες, πουκάμισα και λεπτές γραβάτες, πλεκτά γιλέκα, κοντομάνικα μπλουζάκια και μαύρα δερμάτινα μπουφάν.
1960
Το 1960 δημιουργήθηκαν τέσσερις τάσεις, αυτή των mods, των hippies, των teddy boys και των ακολούθων της folk μουσικής. Οι mods (που αγαπούσαν την ska, το R&B και τη soul) επέλεξαν να μιμηθούν τον μποέμ τρόπο ζωής της γενιάς Beatnik ως μέρος του τρόπου ζωής τους. Φορούσαν αμερικανικά τζάκετ πάρκα και προσάρμοζαν οι ίδιοι τα oversize κουστούμια πάνω τους το οποίο έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στιλ ξεγνοιασιάς στην ιστορία της μόδας. Ακόμα και σήμερα, τόσο η μουσική όσο και η στιλιστική αίσθηση της μόδας Mod παραμένουν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους σχεδιαστές.
Οι χίπης ως αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ, άρχισαν επίσης να στρέφουν την προσοχή τους στα οφέλη της χρήσης ψυχεδελικών ναρκωτικών με αποτέλεσμα, τόσο η μουσική όσο και η μόδα να τριπάρουν. Τα ρούχα για άνδρες και γυναίκες έγιναν χαλαρά, με έντονα χρωματιστά σχέδια και μοτίβα επηρεασμένα από άλλους πολιτισμούς με καμπάνες παντελόνια, μπαντάνες, σανδάλια και το tie-dye να γίνουν πολύ δημοφιλές.
Η δεκαετία του ’60 ήταν μια σημαντική δεκαετία για τη μόδα, επειδή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που τα ρούχα προσανατολίστηκαν στην αγορά των νέων. Οι teddy boys εμπνευσμένοι από αστέρες όπως ο Έλβις Πρίσλεϋ, ο Φράνκι Άβαλον και ο Πατ Μπουν άρχισαν να τους αντιγράφουν φορώντας γιλέκα πουλόβερ, σακάκια με μονή σειρά κουμπιών, ριχτά με βελούδινη επένδυση και ψηλόμεσα παντελόνια.
Αυτή τη τάση τη ξαναείδαμε σε συγκροτήματα όπως οι Oasis και οι Blur. Αυτοί που εμπνεόντουσαν από τους Folk Artists (πχ Bob Dylan) αντικατόπτριζαν την εργατική τάξη της Αμερικής μέσω των τζιν, των στρατιωτικών μπουφάν μαζί με μπλουζάκια εμπνευσμένα από τη Δύση. Επίσης το 60 η σχεδιάστρια Mary Quant δημιούργησε τη πρώτη μίνι φούστα ως επανάσταση για πολιτικοκοινωνικούς λόγους.
1970
Οι τρεις τάσεις που δημιουργήθηκαν το 1970 ήταν η punk, η glam rock και η disco. Η Πανκ ως η συνέχεια της Βρετανικής Mod κουλτούρας, αντίθετη εκείνης των χίπη, έγινε γρήγορα γνωστή για την επιθετική ροκ μουσική της.
Λόγω της βαθιάς εστίασης της πανκ μουσικής στην ατομικότητα και την ελευθερία, αφορούσε πάντα χειροποίητα αντικείμενα, έντονα χρωματιστά μαλλιά και με σκοπό τη διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Η Punk θεωρείται γενικά ως η πρώτη μουσική υποκουλτούρα με στοιχεία όπως: δερμάτινα/βινύλ υφάσματα, καρό/ταρτάν, παραμάνες / ξυραφάκια, , μπλουζάκια με σλόγκαν (συνήθως κατά της πολιτικής με επαναστατικά συνθήματα ή με συγκροτήματα), σχισμένα πουκάμισα, ξεθωριασμένα / σχισμένα ρούχα.
Μια άλλη αναπτυσσόμενη υποκουλτούρα στη δεκαετία του 1970 ήταν το glam rock. Καθώς βγήκε η πρώτη Star Wars ταινία αναπτύχθηκε στην ποπ κουλτούρα ο φουτουρισμός και πολλοί μουσικοί χρησιμοποίησαν το sci-fi ως πηγή έμπνευσης. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές εξωπραγματικές παραστάσεις των David Bowie, Elton John και Queen. Το στυλ του glam rock χαρακτηρίζεται από catsuits, βαφή για το σώμα και camp / ανδρόγυνη εμφάνιση.
Το glam rock θεωρείται μια άλλη υποκουλτούρα μόδας. Η έλευση της μουσικής ντίσκο στο τελευταίο μέρος της δεκαετίας δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα μιας και ήταν μια εποχή εξερεύνησης και πειραματισμού μόδας( βλέπε Bee Gees) . Οι γυναικείες φορούσαν μίνι φορέματα απο γυαλιστερά -πολύχρωμα-διάφανα υφάσματα, μπλούζες spandex, hot παντελόνια, σαλοπέτες και οι αντρες φορούσαν σφιχτά παντελόνια από πολυεστέρα, ζιβάγκο, χρυσό λαμέ, λεοπάρ πριντς, λευκά κοστούμια (ανακλώμενα σε uv φως).
Γενικά και στις τρεις τάσεις το παπούτσι που επικράτησε ήταν η πλατφόρμα σε διάφορα ύψη, χρώματα, σχέδια και υφές. Ένα staple κομμάτι της εποχης ήταν το wrap φόρεμα με διάσημους σχεδιαστές που άφησαν ιστορία : τη Vivienne Westwood, τη Diane von Furstenburg, τον Yves Saint Laurent και τον Halston.
1980
Το 1980 οι new romantics , η ραπ και η goth ήταν οι κύριες επιρροές της δεκαετίας. Οι New Romantics ήταν η πιο ξεπερασμένη μόδα νεολαίας που είχε δει το Λονδίνο οι οποίοι δεν δεχόντουσαν τον περιορισμό της αίγλης που προσέφερε το κίνημα των Πανκ.
Με επικεφαλής των Rusty Egan και Steve Strange, οι οποίοι διοικούσαν ένα μπαρ στο Λονδίνο, χορεύαν στον ρυθμό των Roxy Music, David Bowie, Kraftwerk, Madonna και Michael Jackson. Δημιούργησαν μια σειρά εμφανίσεων με βάση παράξενα θέματα που περιλάμβαναν : ρωσικό κονστρουκτιβισμό, Bonny Prince Charlie, Pirates, καμπαρέ του Βερολίνου στο 1930, αστέρια του Χόλυγουντ κλπ. Σημαντικά στοιχεία που χαρακτήριζαν το στιλ τους ήταν : γάντια χωρίς δάχτυλα, μπαντάνες, κορδέλες, φούστες μπαλαρίνας, καρφιά, σακάκια/ στρατιωτικά τζάκετ, τουαλέτες και λευκά φορέματα, πέρλες, σπαντεξ μπλουζάκια και τεράστια σκουλαρίκια.
Η ραπ μουσική ξεκινώντας να επηρεάζει τη μουσική ήδη από τα τέλη του 80 ήταν η περίοδος που έκανε to street wear να κερδίζει την προσοχή. Σε αντίθεση με τις προσεκτικά επιμελημένες εμφανίσεις του punk και glam rock, οι ράπερ ντυνόντουσαν για να εκπροσωπήσουν ποιοι ήταν και από τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονταν. Μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες επιρροές στην κοινότητα της ραπ μόδας είναι όταν το τραγούδι του Run D.M.C. “My Adidas” έγινε επιτυχία με εκατομμύρια ανθρώπους να δοξάζουν τη μάρκα με τις 3 ρίγες. Γρήγορα, η Adidas το παρατήρησε και η hip hop μπάντα κατέληξε να λάβει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να χρησιμοποιεί και να προωθεί την εταιρεία. Μαζί με αυτό, οι Run D.M.C. είχαν τη δική τους σειρά αθλητικών παπουτσιών με το λογότυπο της ομάδας κεντημένο στο πίσω μέρος και καθιέρωσαν το τρίο Adidas tracksuits, Adidas Superstars, και χρυσές αλυσίδες.
Ένα από τα πιο γνωστά παράγωγα του glam rock εμπνευσμένη από τη βικτωριανή και ελισαβετιανή περίοδο είναι η goth μουσική. Αρχικά, η goth μουσική ξεκίνησε ως death rock όπου εξελίχθηκε σε synthpop, new wave και σε πολλά άλλα παρόμοια είδη.
Τα περισσότερα από αυτά τα μουσικά είδη μουσικής έχουν κοινά στοιχεία ένδυσης όπως το total black outfit, μαύρο βελούδο, δαντέλα, διχτυωτά καλσόν και γάντια, δερμάτινα κόκκινα ή μοβ αξεσουάρ με κορδόνια και ασημένια κοσμήματα που απεικονίζουν θρησκευτικά θέματα. Γνωστοί σχεδιαστές της εποχής ήταν : ο Calvin Klein, ο Ralph Lauren, ο Christian, η Lacroix Thierryο Mugler και η Azzedine Alaia. Vivienne Westwood, Stephan Linard, Helen Robinson και η Rachel Auburn
1990
Το 1990 δημιουργήθηκαν δυο τάσεις και αυτές ήταν η grunge και η techno. H grunge ήταν ο τρόπος έκφρασης των εφήβων και καλλιτεχνών με μεγάλο θυμό προς τον προαστιακό τρόπο ζωής της εποχής. Καλλιτέχνες όπως ο Kurt Cobain κατέληξαν να το εκφράσουν μέσω μουσικής και της εμφάνισης του.
Τα κορίτσια άρχισαν να φορούν : καρό πουκάμισα για φορέματα, ορειβατικές μπότες μέχρι και το καλοκαίρι ,σκισμένα τζιν ,εμπριμέ φορέματα ,αρβύλες και πολλά vintage κομμάτια. Τα αγόρια φορούσαν κυρίως : μεταχειρισμένα ρούχα, τισερτακια με λογότυπα ή εξώφυλλα από μπάντες, αρβύλες (συνήθως Doc Martens) και γενικά μουσικοί στη σκηνή δεν φορούσαν κάτι ιδιαίτερο ή καινούργιο και συνήθως έβγαιναν και με τα ρούχα του σπιτιού ή πιτζάμες.
Η μουσική Techno εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 όταν ο υπόγειος κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής διογκώθηκε δημιουργώντας τα raves. Αυτά τα πάρτι αφορούσαν την προώθηση της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητας και του σεβασμού μέσα από βαριούς και γρήγορους ρυθμούς, έντονα χρώματα και χρήση ναρκωτικών.
Στη πρώτη φάση τα κορίτσια φορούσαν: σφιχτά δερμάτινα ή τζιν παντελόνια, γιλέκα, μεγάλα ασημένια δαχτυλίδια, πολλά ασημένια βραχιόλια μαζί, βραχιόλια φιλίας και δερμάτινα βραχιόλια όπως αυτά που φορούσαν οι χίπηδες και τα αγόρια: φορούσαν ρούχα σχεδιαστών όπως το Stone Island και ο Paul Smith.
Τα ρούχα τους αποτελούνταν από μπλουζάκια Polo, κοντομάνικα μπλουζάκια, τζιν και anoraks. Μετά από πρόταση του συγκροτήματος Prodigy ήρθε η δεύτερη φάση του Rave, όπου βελτιώθηκε στους έντονους χρωματισμούς. Ένα από τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν το φόρεμα κορσές του Jean Paul Gaultier που φορούσε η Madonna κατά την περιοδεία της στο Blonde Ambition το 1990, το οποίο στη συνέχεια συνέβαλε στην τάση να φοράνε σουτιέν τοπάκια και λιγότερα ρούχα.

Το μέλλον
Παρόλο που η μουσική Rave και EDM στη μόδα είχε ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη δεκαετία του 2000, μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στην κοινότητα της μόδας αυτή τη στιγμή είναι και πάλι η ραπ. Πολλοί σε κάθε είδος μουσικής έχουν αφήσει το στίγμα τους μετά το 90 αλλά ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για αυτούς. Από ότι φαίνεται βέβαια η μουσική και η μόδα αλληλοεπιδρούν πιο πολύ από ποτέ ,οπότε ποιος ξέρει? Ίσως σε λίγα χρόνια από τώρα να είμαστε και εμείς μέρος μιας τάσης που θα αφήσει ιστορία!