Η βιομηχανία της ομορφιάς ανέκαθεν ασκούσε “υφέρπουσα γοητεία” σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και καθήλωνε όχι μονάχα με κάθε επερχόμενη τάση, αλλά με την γενικότερη ιδέα της μεταμόρφωσης που δύναται να πετύχει ως προς την εξωτερική εμφάνιση. Όταν όμως η ιδέα αυτή προσωποποιείται και φτάνει στο παρασκήνιο της δημιουργίας ενός μοναδικού look, εστιάζοντας σε πρόσωπα που με το καλλιτεχνικό τους άγγιγμα σαγηνεύουν όχι μονάχα στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε μία ακόμη πιο απαιτητική όπως εκείνη του Λονδίνου, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε σε μία make up artist που αποτελεί φαινόμενο για την εποχή μας..
Και αυτή δεν είναι άλλη από την Κλαίρη Δημοπούλου. Η Κλαίρη έχει σπουδάσει Γαλλική φιλολογία, μολαταύτα δεν επιθυμούσε ποτέ να ακολουθήσει την συγκεκριμένη σταδιοδρομία. Είχε από μικρή ηλικία πάθος για την ζωγραφική και σε συνδυασμό με την άνοδο του Αγγλόφωνου beauty community στο YouTube το 2007, αποφάσισε να μετουσιώσει αυτήν την αγάπη της στο ανθρώπινο σώμα μέσω του body painting.
Στην συνέχεια ασχολήθηκε και με το καθημερινό, φορέμισο μακιγιάζ. Παρά την αρχική επιτυχημένη πορεία της ως freelancer στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Σήμερα εργάζεται στο διεθνούς φήμης London School Of Makeup, είναι makeup artist, εκπαιδεύτρια body painting και έχει δύο κανάλια στο YouTube: Ένα Αγγλικό και ένα Ελληνικό, ενώ στο τελευταίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και περιεχόμενο σχετικό με τον μινιμαλισμό, το lifestyle και τα ταξίδια.
Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα μέσω της ενδιαφέρουσας συζήτησης μας:
Από την Αθήνα… στο Λονδίνο! Τι σκέψεις σε περιέβαλαν κατά το ξεκίνημα της νέας σου αρχής και πώς κατόρθωσες να φέρεις τους στόχους σου εις πέρας;
Οι σκέψεις μου, ή μάλλον τα συναισθήματα που με κατέκλυζαν πριν τη μετακόμιση στο Λονδίνο ήταν ανάμεικτα: Απ’ τη μία ήμουν ενθουσιασμένη που θα άλλαζα περιβάλλον και θα δοκίμαζα κάτι τόσο έξω απ’τα νερά μου, κι απ’την άλλη είχα το άγχος της μετάβασης και της προσαρμογής όχι μόνο σ’ένα νέο μέρος, αλλά και σ’ ένα εντελώς διαφορετικό στάδιο της ζωής μου. Με ανακούφιζε πάντως το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούσαν δική μου επιλογή και μου υπενθύμιζα πως σχεδόν τίποτα που αξίζει τον κόπο δεν έρχεται χωρίς κάποια αγωνία. Οι πρώτοι στόχοι (όπως π.χ το να ξεκινήσω να διδάσκω μακιγιάζ σε σχολές του Λονδίνου) ευτυχώς ήρθαν εις πέρας αρκετά σύντομα, καθώς αφιέρωσα τον πρώτο μήνα της διαμονής μου εκεί στο να στέλνω βιογραφικά και να περνώ από συνεντεύξεις. Η θέση της εκπαιδεύτριας, μετά από μια μικρή παράκαμψη, ήρθε γρήγορα και, προς μεγάλη μου χαρά, ισχύει έως και σήμερα.
Έχεις δύο κανάλια στο YouTube, ένα Αγγλικό και ένα Ελληνικό με την θεματολογία τους να μην περιορίζεται μονάχα στο “φορέσιμο”, εμπορικό μακιγιάζ, αλλά να επεκτείνεται και στο body painting, μέσω του οποίου η δουλειά σου ουκ ολίγες φορές έχει χαρακτηριστεί ως εντυπωσιακή. Στο Ελληνικό μάλιστα το κοινό σου, σε έχει ξεχωρίσει και για το περιεχόμενο που αναρτάς αναφορικά με τον μινιμαλισμό, τα ταξίδια, αλλά και το lifestyle εν γένει. Γιατί ξεκίνησες το κάθε κανάλι και πού αποσκοπεί το περιεχόμενο που επιλέγεις για το καθένα από αυτά;
Αρχικά ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια, με χαροποιεί πολύ η όποια απήχηση των καναλιών αυτών καθώς προϋποθέτουν πολλές ώρες δουλειάς! Το αγγλικό κανάλι το ξεκίνησα το 2015 καθαρά για εκτόνωση, γιατί λάτρευα τη ζωγραφική στο σώμα και παράλληλα έκανα εξάσκηση και στο φορέσιμο μακιγιάζ, άρα η πλατφόρμα αυτή αποτέλεσε κάτι σαν αρχειοθήκη των looks που έφτιαχνα τότε χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, απλώς επειδή το απολάμβανα.
Σταδιακά ο αλγόριθμος του Youtube παραγκώνισε τα κανάλια δημιουργικού περιεχομένου κι έτσι, μετά από τρία χρόνια εντατικής παραγωγής δημιουργικών βίντεο στα αγγλικά, στράφηκα προς το μακιγιάζ χρηστικής αξίας, δηλαδή σε αυτό που μπορούμε να βάλουμε ρεαλιστικά για να βγούμε έξω, και αποφάσισα ταυτόχρονα να δοκιμάσω κι ένα διαφορετικό κοινό, το ελληνικό. Το δεύτερο αυτό πείραμα απέδωσε πολύ καλύτερα, το κανάλι μεγάλωσε σε μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε αυθόρμητα με βίντεο γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως και θα συνεχίσει. Όσο μεγαλώνω και αλλάζουν τα θέματα που με απασχολούν, έτσι θα αλλάζει και το ελληνικό μου κανάλι. Το αγγλικό πλέον λειτουργεί σαν live portfolio των μεταμφιέσεων που φτιάχνω μία ή δύο φορές το χρόνο (Halloween και Απόκριες).
Έχεις κάνει λόγο πολλάκις για την μινιμαλιστική σου κοσμοθεωρία και έχεις μοιραστεί κατά διαστήματα πρακτικές που εφαρμόζεις στην καθημερινότητα σου ως προς αυτό. Ωστόσο, εκ πρώτης θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή η στάση ζωής έρχεται σε αντίθεση με το επάγγελμα που ασκείς. Ποια είναι η άποψη ως προς αυτό;
Συμφωνώ απόλυτα, είναι οξύμωρο το να δηλώνει κανείς πως αποποιείται οτιδήποτε περιττό αλλά συνεχίζει να συντηρεί μια επαγγελματική συλλογή μακιγιάζ και να βιοπορίζεται μέσω αυτής. Καθώς όμως το makeup είναι αυτό που αγαπώ και δε μπορώ να με φανταστώ σε άλλη θέση, προσπαθώ να εφαρμόζω μινιμαλιστικές πρακτικές κι εκεί, όσο αυτό είναι εφικτό: Για παράδειγμα δεν αγοράζω προϊόντα παρά μόνο όταν η βαλίτσα μου έχει έλλειψη σε κάτι και χρειάζεται ανανέωση. Δεν διαθέτω το ίδιο προϊόν σε 35 διαφορετικές εκδοχές – προσπαθώ να έχω ένα απ’ το καθένα, να κάνω μίξεις για να καταλήξω στις σωστές υφές και αποχρώσεις παρά να κουβαλώ μαζί μου 100 παραλλαγές του ίδιου πράγματος. Επίσης έχω συγκεκριμένα κριτήρια ως προς τις νέες προσθήκες στο κιτ μου: π.χ “το χρειάζομαι αυτό ή έχω κάτι παρόμοιο;” ή “είναι cruelty free ή έχει τεσταριστεί σε ζώα;”. Κι έτσι μετά από τόση επανεξέταση της κάθε πιθανής αγοράς, το 99% του καιρού καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η συλλογή μου είναι υπερπλήρης -συνήθως χωράει σε μία σχολική τσάντα- και συνεχίζω να κάνω αυτό που με γεμίζει χωρίς καταχρήσεις και υπέρμετρο καταναλωτισμό. Ως ιδιώτης θα μπορούσε να πει κανείς πως έχω αρκετό μακιγιάζ, ως επαγγελματίας όμως θεωρώ πως η συλλογή μου είναι μία ελεγχόμενη κάψουλα γεμάτη πολυχρηστικά προϊόντα με τα οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει τα πάντα.
Εάν συμβούλευες κάποιον να φτιάξει το δικό του capsule βαλιτσάκι με καλλυντικά για προσωπική χρήση, τι θα του πρότεινες;
Αντηλιακή, καθαριστικό προσώπου, ενυδατική (όλα αυτά σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας του). Το μακιγιάζ είναι παντελώς προαιρετικό αλλά αν κάποια/κάποιον τον ενδιαφέρει να πειραματιστεί σε αυτό το κομμάτι, θα πρότεινα κονσίλερ, ένα προϊόν για γέμισμα φρυδιών, μάσκαρα, πούδρα κι ένα ενυδατικό κραγιόν ή tinted lip blam για τα χείλη και τα μάγουλα.
Ποια οικολογικά προϊόντα μακιγιάζ θα σύστηνες σε κάποιον που θέλει να εφαρμόσει eco-friendly πρακτικές στην καθημερινότητά του;
Υπάρχουν εταιρείες όπως η Elate Cosmetics, η Tarte και η Lush που παράγουν καλλυντικά με πιο οικολογικές συσκευασίες, ή και τελείως zero waste (χωρίς συσκευασία). Πιο σημαντικό θεωρώ όμως το να αναδιαμορφώσουμε τα “θέλω” μας στον τομέα του μακιγιάζ – όσο μειώνουμε τις αγορές μας, τόσο πιο αυτάρκεις και εφευρετικοί γινόμαστε με τα προϊόντα που έχουμε ήδη, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιούμε μέχρι τέλους και να μην αγοράζουμε συνεχώς νέα. Εάν αρκεστούμε σε αυτά που μας εξυπηρετούν τότε ο ρυθμός κατανάλωσής μας (άρα και το μοτίβο ζήτησης-προσφοράς) θα επιβραδυνθεί αισθητά, γεγονός που θα ανακουφίσει τον πλανήτη πολύ περισσότερο από την (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) συνήθεια της ανακύκλωσης.
Ήσουν μέλος της κριτικής επιτροπής του Greek Makeup Art Awards (Creative Makeup Contest). Πώς ήταν η εμπειρία σου;
Υπέροχη! Εκτός του ότι ήταν τεράστια τιμή το να συμπεριλαμβάνομαι σε μια κριτική επιτροπή με τόσο αξιόλογους και καταξιωμένους συναδέλφους, ήταν ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου που μπορώ και αποκαλώ ορισμένους από εκείνους φίλους μου. Μετά την πανδημία, ανυπομονούσα να δω τις συμμετοχές και να συναναστραφώ ξανά με ομοϊδεάτες που μοιράζονται το ίδιο πάθος μ’ εμένα γι’ αυτά τα πράγματα, οπότε κι εγώ βρήκα νέα έμπνευση για μακιγιάζ μέσω αυτού. Οι διαγωνιζόμενοι έβαλαν τα δυνατά τους και είναι πάντοτε ενδιαφέρον να είσαι μάρτυρας του δημιουργικού πειραματισμού τόσων ανθρώπων που αγαπούν αυτή την τέχνη όσο κι εσύ. Το διήμερο της βαθμολόγησης και της απονομής ήταν γεμάτο χαρά, αισιοδοξία και νέες γνωριμίες, και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Σε ένα παλιό σου YouTube video είχες πει πως όταν έμεινες στο Λονδίνο, στην αρχή έκανες και άλλες δουλειές πέραν της βασικής σου ενασχόλησης για να βιοποριστείς. Όταν όμως είδες ένα μοντέλο στο cinema όπου εργαζόσουν, η σκέψη σου ήταν πως δεν ήθελες απλώς να την εξυπηρετείς, αλλά να την βάψεις και έκτοτε προσανατολίστηκες περισσότερο στον αρχικό σου στόχο. Αλήθεια, έχεις συνεργαστεί με κάποιο μοντέλο ή celebrity εν γένει που να ξεχώρισες την συνεργασία σας και να είναι αρκετά γνωστός και στο Ελληνικό κοινό;
Πράγματι, στον κινηματογράφο είχα πάει για μία δοκιμαστική βάρδια, και το ότι εμφανίστηκε η Luma Grothe και παράγγειλε pop corn από εμένα, το θεώρησα σχεδόν σημάδι από τη μοίρα πως δεν έπρεπε να αναλωθώ σε δουλειές εκτός του αντικειμένου μου, ακόμη κι αν είχα μόλις πρωτοέρθει στην Αγγλία. Έκτοτε έχω μακιγιάρει αρκετά γνωστά μοντέλα αλλά όχι κάποια celebrity προς το παρόν, δηλαδή τα πρόσωπά τους εμφανίζονται σε τεράστιες καμπάνιες, πασαρέλες και billboards παγκοσμίως αλλά ακόμη δεν έχει τύχει να πέσει στα χέρια μου κάποιο “it-girl” από το χώρο του modelling.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν μελλοντικά στο μακιγιάζ και τι θα ήθελες να δεις εσύ στην βιομηχανία της ομορφιάς τα επόμενα χρόνια;
Πιστεύω πως το δημιουργικό μακιγιάζ θα κανονικοποιηθεί πλήρως και θα ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα όποιου ανθρώπου (ανεξαρτήτως φύλου) θέλει να παίξει με μπογιές και χρώματα. Ελπίζω πως μελλοντικά δεν θα είμαστε πια τόσο περιορισμένοι και διστακτικοί στις επιλογές μας και θα εκφραζόμαστε πολύ πιο αβίαστα, τόσο στυλιστικά όσο και μακιγιαριστικά. Αυτή είναι βέβαια μια κοινωνική αλλαγή που χρειάζεται να επέλθει πρώτα – η απελευθέρωση στο μακιγιάζ και στη μόδα θα είναι απλώς τα μοιραία απόνερά της, όπως συμβαίνει σε κάθε δεκαετία μετά από σημαντικές μεταβολές των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.
Πέραν του ότι έχεις ένα ενεργό κανάλι στο YouTube που αριθμεί 174.000 εγγεγραμμένους χρήστες, έχεις χτίσει κοινό και στο Instagram. Θα μπορούσε να πει κανείς λοιπόν πως ο λόγος σου ασκεί επιρροή σε αρκετούς ανθρώπους. Με αφορμή αυτό, ποια είναι η άποψη σου για το influencing στις μέρες μας;
Βρίσκω πως ο όρος “influencer” χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Ακόμη δεν έχω αντιληφθεί πλήρως με ποια κριτήρια αποκτά τόση επιρροή ένας άνθρωπος με απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, όπως όλοι μας. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως το να έχεις ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, απαιτεί προσεκτικό χειρισμό καθώς ο “επηρεαστής” φέρει μερίδιο ευθύνης για τις ιδέες που προωθεί. Στις μέρες μας ο όρος έχει συνδεθεί κυρίως με τον καταναλωτισμό, πράγμα που θεωρώ επικίνδυνο για την επιβίωση και την επαναφορά του περιβάλλοντος σε βιώσιμο επίπεδο. Έχω λοιπόν την άποψη πως η λέξη αυτή είναι περιττή και μάλλον δε θα αποκαλούσα κανέναν (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) “influencer” – εκτός αν ήταν ο Γκάντι.
Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα “Do’s & Dont’s” για κάποιον που θέλει να χτίσει μία καριέρα αντίστοιχη με αυτήν που έχεις δημιουργήσει;
Καταρχάς να πω πως ακόμα χτίζεται, κάποια σημεία της ίσως έχουν προχωρήσει αλλά κάποια άλλα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι αντιφάσεις αυτές μπορεί να συνυπάρξουν ες αεί, πως η πρόοδος δεν είναι πάντοτε γραμμική και πως δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε όταν οι συναισθηματικές (και οικονομικές) απολαβές είναι, στις αρχές τουλάχιστον, αντιστρόφως ανάλογες του μόχθου μας. Η συμβουλή μου θα ήταν πως τα πάντα παίρνουν χρόνο και πολλή εξάσκηση, κανείς δε γεννήθηκε έτοιμος για κανένα επάγγελμα, νόημα βρίσκεται σε κάθε γνήσια προσπάθειά μας και αντιξοότητες θα υπάρξουν οπωσδήποτε. Κάποια do’s που θεωρώ απαραίτητα: Οργάνωση, αυτοπειθαρχία και ευγένεια.
Κάποια dont’s που θεωρώ πως κάνουν κακό τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στις επαγγελματικές μας προοπτικές: Η προχειρότητα, η ανταγωνιστικότητα και η δαπάνη ενέργειας σε θέματα που δεν αφορούν την προσωπική μας εξέλιξη, είτε τεχνικά είτε διαπροσωπικά.
Τι θα συμβούλευες εκείνους που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον χώρο;
Εξάσκηση! Υπάρχει πληθώρα πηγών έμπνευσης και καθοδήγησης και, στην εποχή που ζούμε, τίποτα δεν είναι αδύνατο – ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος ένα νέο επάγγελμα, καθώς με αφοσίωση και ευσυνειδησία μπορεί να φτάσει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους αναγνώστες του beautymagic.gr;
Πως η ομορφιά έχει πολλά πρόσωπα και έγκειται κυρίως την ποικιλία των χαρακτηριστικών, των απόψεων και των προσωπικοτήτων μας.
Ευχαριστούμε την Κλαίρη Δημοπούλου για την απολαυστική συνέντευξη!