Οι εβδομάδες του αυτοπεριορισμού που διανύουμε προσφέρονται ιδανικά για αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «Netflixand chill». Ορμώμενοι εξ αυτού, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ (όχι απαραίτητα της προαναφερθείσας πλατφόρμας) που μας ενέπνευσαν, μας καθόρισαν, μας επιμόρφωσαν και που αποτελούν μια κλειδαρότρυπα στα παρασκήνια της Μόδας.
Πλήρως αντιλαμβανόμενοι ότι κι εσείς, όπως εμείς, έχουμε δει κατ’ εξακολούθηση το «Ο διάβολος φοράει Prada»,ή το «Confessions of a shopaholic» και προς αποφυγή οποιασδήποτε επανάληψης, σας προτείνουμε τα παρακάτω.
The September issue & The Fashion Fund
Εκεί από όπου η Lauren Weisberger -συγγραφέας του «Ο διάβολος φοράει Prada»-και η Meryl Streep εμπνεύστηκαν τηναγαπημένη μας Miranda Priestly.
Το September issue ιχνηλατεί την αρχισυντάκτρια της Vogue, Anna Wintour, καθώς η ίδια και το επιτελείο του περιοδικού προετοιμάζει το νέος τεύχος Σεπτεμβρίου του 2007. Η ίδια σε ρόλο κριτή στο The Fashion Fund, σε συνεργασία με το Council of Fashion Designers of America (CFDA), δίνει τη δυνατότητα σε νέους σχεδιαστές και brandsνα παρουσιάσουν τις κολεξιόν τους. Το The Fashion Fund παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογής του νικητή από την Wintour και τους Jenna Lyons, Andrew Rosen και Diane von Fürstenberg, ο οποίος πέρα από το χρηματικό έπαθλο θα αποκτήσει μια θέση μαθητευόμενου κοντά στα μεγαλύτερα ονόματα της Μόδας.
H Wintour, ως trendsetter, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της βιομηχανίας της Μόδας, συνδυάζοντας το διαχρονικό στυλ, την πρωτοποριακή ματιά και τη μεγεθυμένη αντίληψη των αναγκών του αναγνώστη, χαρακτηριστικά που κατορθώνει να διαβιβάσει στις σελίδες τις Vogue.

Girl Boss
Αντίστοιχα εμπνευσμένη από πραγματικό πρόσωπο είναι η σειρά του Netflix, Girl Boss, η οποία διηγείται την ιστορία της Sophia Christina Amoruso. Η ίδια κατόρθωσε να εδραιώσει την παρουσία της στο χώρο της μόδας ως επιχειρηματίας, ξεκινώντας από μια απλή επιχείρηση μεταποίησης και πώλησης vintage ρούχων στο ebay και προχωρώντας σε μια πολυεθνική εταιρεία γυναικείας ένδυσης εκατομμυρίων.
Η σειρά μίας σεζόν, με πρωταγωνίστρια την Britt Robertson, εντοπίζει την Amoruso στα πρώιμα στάδια της ζωής της, στα οποία προσπαθεί να μετατρέψει το πάθος της για τη μόδα σε τρόπο οικονομικής ανέλιξης.
Το vintage στυλ συναντά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
The assassination of Gianni Versace
Αυτοτελής δεύτερος κύκλος της σειράς American crime story του FX, το The assassination of Gianni Versace διηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στην στιγμή της δολοφονίας του γνωστού σχεδιαστή Gianni Versace από θαυμαστή του. Το καστ της σειράς συνθέτουν ιδιαίτερα γνωστά ονόματα όπως οι Darren Criss, Ricky Martin, Édgar Ramírez και Penélope Cruz, με τους δυο τελευταίους να αποτελούν πιστό αντίγραφο του Gianni και της αδερφής του Donatella αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο παράγοντας που κάνει αυτή τη σειρά να ξεχωρίζει, πέρα από τις ερμηνείες, έγκειται στο τρόπο που ο Ryan Murphy -σκηνοθέτης της σειράς- σκιαγραφεί μέσα από την οπτική του, όχι μόνο το πορτραίτο του μεγάλου σχεδιαστή μόδας, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. H κλιμακούμενης αγωνίας σειρά, συνδυάζει τα πολύχρωμα τοπία του Miami της δεκαετίας του 90 με την ιταλική εκλεπτυσμένη ταυτότητα του σχεδιαστή.
Για τους νεότερους αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο και τη ζωή της οικογένειας Versace, καθώς τα επεισόδια αποτίουν φόρο τιμής τόσο στον Gianni όσο και στην προσπάθεια της Donatella να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του μέσα από τις δημιουργίες της.

The Dressmaker
Πηγαίνοντας μερικές δεκαετίες πίσω συναντάμε το The Dressmaker, ταινία με την Kate Winslet ως Tilly Dunnage, μια νέα εξαιρετικά ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, η οποία επιστρέφει στην μικρή κωμόπολη που μεγάλωσε για να εξιλεωθεί. Η ίδια κατορθώνει να μεταμορφώσει τους συγχωριανούς της απλά με τη μαγεία της ραπτομηχανής της.
Η Margot Wilson, η οποία υπογράφει τη δημιουργία των κουστουμιών για την ταινία, καταφέρνει να μεταφέρει στα ρούχα την αισθητική της δεκαετίας του 50, με μια σύγχρονη και κομψή διαφοροποίηση, χαρακτηριστικό που μετατρέπει το φανταστικό Dungatar σε ένα ονειρικό μέρος με καλοντυμένους ανθρώπους. Η Wilson εμπνέεται από Balenciaga και Dior, ενώ με τις γυναικείες καμπύλες και τους ζωηρούς μεταξωτούς ταφτάδες να κυριαρχούν, δημιουργεί φορέματα που θα λάτρευαν όλες οι σημερινές σταρ του
Hollywood.
Phantom Thread
Την ίδια χρονολογία, ο Daniel Day-Lewis υποδύεται τον Reynolds Woodcock, σχεδιαστή μόδας στο Λονδίνο, του οποίου η ζωή και το έργο αλλάζει ριζικά όταν συναντά τη νέα του σύζυγο και μούσα. Ο Daniel Day-Lewis ερμηνεύει με ευκολία τον εκλεκτικό, εμμονικό και αυταρχικό ταλαντούχο δημιουργό, προσδίδοντας μια ιδιαίτερα σκοτεινή χροιά στην κομψότητα των ρούχων του. Η μαθηματική ακρίβεια των κινήσεων του ως σχεδιαστής είναι απολαυστική για τον θεατή και το αποτέλεσμα τόσο όμορφο, ώστε να κερδίσει το 2018 το Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου κουστουμιού.
Documentary love
McQueen (2018), Iris (2014), The Gospel According To André (2017) και Dries (2017) αποτελούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ μόδας.
Από την εξιστόρηση της ζωής, του έργου και του θανάτου του φημισμένου Βρετανού σχεδιαστή Alexander McQueen, στην πολύχρωμη εκκεντρική παρουσία της διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων και λάτρις της εκλεκτικής μόδας Iris Apfel, στην καριέρα ορόσημο του δημοσιογράφου μόδας της Vogue, André Leon Talley και στο πρωτοποριακό σχεδιασμό ρούχων από τον Βέλγο δημιουργό Dries Van Noten, τα παραπάνω μας προσφέρουν μια γεύση του παρασκηνιακού κόσμου της Μόδας.
Ωστόσο κανένα δεν κατορθώνει να μας παρασύρει εκεί, όσο το Studio 54. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ υμνεί το ομώνυμο διάσημο κλαμπ της Νέας Υόρκης με δραστηριότητα από το 1977 έως τα τέλη της δεκαετίας του 80. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Studio 54 φιλοξένησε πληθώρα καλλιτεχνών, σχεδιαστών και μοντέλων όπως οι AndyWarhol, Mick Jagger, Calvin Klein, Elizabeth Taylor, Marc Jacobs, Cher, Jackie Onassi.

Αποτέλεσε παράδεισο των κοινωνικά απόκληρων και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ελιτίστικους χώρους της Νέας Υόρκης του 80. Το Studio 54 έγινε έκτοτε σημείο αναφοράς και έμπνευσης πολλών νέων και παλιών καλλιτεχνών, πρωταγωνιστώντας σε κολεξιόν και δημιουργίες, κυρίως διότι επισφράγισε μια εποχή μοναδικών στυλιστικών επιλογών και ελευθερίας.
Αυτή η λίστα ωστόσο, δεν μπορεί να κλείσει χωρίς εσάς. Θα χαρούμε να διαβάσουμε τις απόψεις σας, αλλά και τις προτάσεις σας. Μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό σε αυτή την καραντίνα είναι να παραμένουμε σε επαφή. Stay tuned!