Ο ιός του Covid-19 – ξέρετε αυτός που προκάλεσε παγκόσμια πανδημία το 2020 και έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από ένα εκατομμύρια ανθρώπων μέχρι ώρας – φαίνεται να έχει σηματοδοτήσει το τέλος της δοκιμής των beauty testers. Πάνε οι ωραίες παλιές καλές εποχές που έμπαινες στα Sephora και έπαιρνες σβάρνα όλα τα stands και γέμιζες τα χέρια σου με swatches. Που δοκίμαζες τις σκιές από Huda Beauty στο χέρι σου και σου κοβόταν η ανάσα. Που έβλεπες πως έγραφε ένα προϊόν πάνω σου και έλεγες ‘οκ αυτό θα το πάρω’. Πλέον η ανάσα σου κόβεται όταν πας στα μαγαζιά λόγω του κινδύνου μήπως κολλήσεις αν δοκιμάσεις κάποιο προϊόν.
Η αλήθεια είναι όμως ότι και πριν από τον Covid-19, υπήρχε πάντα κάποιος κίνδυνος σχετικά με τη δειγματοληψία προϊόντων. Η Cassandra M. Pierre, εξιδεικευμένη γιατρός στις μολυσματικές ασθένειες και διευθυντής προγραμμάτων δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, αναφέρει πως “υπήρχαν άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι είχαν μια νέα λοίμωξη από έρπητα αφότου χρησιμοποίησαν δείγματα κραγιόν ή ότι είχαν άλλους τύπους βακτηριακών ή ιογενών λοιμώξεων από τη χρήση αυτών των δειγμάτων “.Μια μελέτη που έγινε το 2019 από τους Bashirκαι Lambert, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 70% όλων των κραγιόν, των lip glosses, των eyelinerκαι των beauty blenders που εξέτασαν είχαν σημαντικά επίπεδα μικροβιακής μόλυνσης.
Με άλλα λόγια η χρήση των testers είναι λογικό να μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, μόλυνσης και εξάπλωσης μιας και αυτά τείνουν να εφαρμόζονται κοντά στις περιοχές των ματιών και του στόματος, οι οποίες θεωρούνται σημεία βλεννογόνου και εισόδου για διαφορετικούς ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις.
Ωστόσο το παραδοσιακό motto του try before you buy είναι ελκυστικό όπως και να το κάνουμε, τόσο για τα brands όσο και για τους καταναλωτές, γιατί μας βοηθά να πάρουμε μια πιο σίγουρη απόφαση αγοράς, αυξάνοντας έτσι και την ικανοποίηση μας και μειώνοντας ενδεχομένως και τα ποσοστά επιστροφής των προϊόντων. Σύμφωνα με την Verane de Marffy, Senior Vice President του τμήματος marketing της Lancôme, τα δείγματα των beauty προϊόντων παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία της αγοραστικής απόφασης των καταναλωτών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι ένας από τους σημαντικούς «οδηγούς» πωλήσεων.
Εφόσον η αγορά έχει μεταφερθεί πλέον στο digital περιβάλλον, μπορεί η μη χρήσης των testersδια της φυσικής παρουσίας σε κατάστημα, να οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων των beautyπροϊόντων;
Ίσως και όχι και το λέω αυτό διότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια στροφή προς την εύρεση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να συνεχίσουν να δοκιμάζουν προϊόντα πριν τα αγοράσουν. Όπως αναφέρει και η Nada Elbuluk, η οποία είναι δερματολόγος και καθηγήτρια στο USC Keck School of Medicine , ” ένα πράγμα που έκανε η πανδημία ήταν να αναγκάσει διάφορους τομείς της κοινωνίας να σκεφτούν δημιουργικά για το πώς μπορούν ακόμα να προσεγγίσουν τους καταναλωτές τους και βλέπουμε τις εταιρίες να χρησιμοποιούν εικονικούς τρόπους επικοινωνίας με τους πελάτες τους”. Aυτοί οι εικονικοί τρόποι βασίζονται στην Eπαυξημένη Πραγματικότητα και στην Εικονική Πραγματικότητα, δυο κατηγορίες προσομοιώσεων που «γέννησαν» το virtual sampling.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο όπου η καραντίνα άρχισε να πλήττει τις αγορές, η Mac δημιούργησε το Virtual Try-On επιτρέποντας στους πελάτες να «δοκιμάσουν» τα προϊόντα της με τη μορφή live βίντεο και φωτογραφιών, και ενσωμάτωσε τη δυνατότητα του message us όπου μπορούσαν να συνομιλήσουν ζωντανά με υπαλλήλους καταστημάτων της Mac.
Δες το Virtual Try-On της Mac εδώ
Άλλο ένα brand που υιοθέτησε την ίδια τακτική είναι η L’ Oréal που επίσης δημιούργησε το δικό της Virtual Try-On section όπου οι πελάτες μπορούν να «δοκιμάσουν» προϊόντα για τα χείλη, τα μάτια, το πρόσωπο αλλά και βαφές για τα μαλλιά.
Δες το Virtual Try-On της L’ Oréal εδώ
Aν και οι υπηρεσίες virtual testing και live chatting υπάρχουν εδώ και κάποια χρόνια, η υιοθέτηση τους από τους καταναλωτές και τα Brands δεν είναι και τόσο διαδεδομένη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό εξηγείται από τον Piper Jaffray σε μία έρευνα που έκανε το 2019 στην οποία ανακάλυψε ότι το 90% της γενιάς των meta-millennials προτιμά να ψωνίζει προϊόντα ομορφιάς στα καταστήματα.
Ο Ron Robinson, χημικός καλλυντικών και ιδρυτής του BeautyStat θεωρεί ότι μέχρι να βγει το εμβόλιο για τον Covid-19, οι καταναλωτές θα αισθάνονται πιο άνετα μόνο όταν λαμβάνουν μαζί με τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει ηλεκτρονικά, κάποια δείγματα τα οποία προορίζονται για ατομική χρήση και είναι σφραγισμένα με ασφαλή τρόπο.
Εντούτοις, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον στρέφονται στην τεχνολογία της Επαυξημένης και της Εικονικής Πραγματικότητας για τις beauty αγορές τους, δε μπορώ παρά να αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε την τεχνολογία και το online shopping αντί για την εμπειρία του φυσικού καταστήματος στο μέλλον, όταν η πανδημία θα αποτελεί πλέον παρελθόν.
Εδώ θα είμαστε να το δούμε, αν βγάλουμε δηλαδή το 2020, και φυσικά το Beauty Magic θα είναι εδώ για να σε ενημερώσει οπότε stay tuned!