Σαν σήμερα το 1971 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους θρύλους της μόδας, η Coco Chanel, η οποία “ανακάλυψε” το μικρό μαύρο φόρεμα, γνωστό και ως “ The little black dress”.
Το μικρό μαύρο φόρεμα, είναι ένα κομμάτι διαχρονικό, απαραίτητο και πάνω απ’ όλα ένα κομψό στολίδι που υπάρχει στην γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας.
Ποια είναι όμως η ιστορία του;
Το little black dress, είναι ταυτισμένο με την Coco Chanel.
Το απλό αλλά παράλληλα επαναστατικό στυλ της σχεδιάστριας έγινε συνώνυμο της κομψότητας. Έφερε μια επανάσταση στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες, ξεκινώντας από την ίδια, που ακόμα και σήμερα θεωρείται fashion icon. Κατάφερε να κάνει το μαύρο φόρεμα επιτομή της κομψότητας, ενώ προηγουμένως ήταν συνυφασμένο με άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και καθόλου νομιμοποιημένο στο πλαίσιο της επίσημης ενδυμασίας της υψηλής κοινωνίας.
Πριν από τη δεκαετία του ‘20, το μαύρο χρώμα στη μόδα ήταν συσχετισμένο με το πένθος. Το 14ο αιώνα, ο σκοπός του μαύρου χρώματος ήταν να δημιουργήσει μια δραματική εικόνα. Τον 15ο αιώνα, και δεδομένου ότι η μαύρη βαφή ήταν δεν ήταν ευπρόσιτο προϊόν για τους απλούς πολίτες, η αριστοκρατική τάξη της Ισπανίας επέλεγε να ντυθεί στα μαύρα ως ένδειξη πλούτου.
Το 1926, η Vogue παρουσίασε ένα σκίτσο της Coco Chanel που απεικόνιζε ένα απλό, μικρό μαύρα φόρεμα, το οποίο χαρακτήρισε ως “μια στολή για γυναίκες οποιουδήποτε γούστου”. Πρόκειται για ένα φόρεμα που αγκάλιαζε το σώμα και που χαρακτηρίστηκε σαν “ένα φόρεμα που θα φοριόταν από όλο τον κόσμο”, αφού ήταν απλό και απευθύνονταν σε κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε.
Το δημιούργημα της Chanel, ήταν ραμμένο από κρεπ ύφασμα, σε ίσια γραμμή και άφηνε αμαρκάριστο το στήθος καθώς και το σώμα. Ο λαιμός ήταν κομμένος με χαμόγελο και τα μανίκια εφαρμοστά στο σώμα. Όσον αφορά το μήκος του, άγγιζε το γόνατο και ήταν χαλαρό στη μέση χωρίς κορσέδες.
Η σχεδιάστρια, υποστήριξε ότι η πηγαία έμπνευση της προήλθε από το γεγονός ότι διέθετε ένα παλιό μαύρο φόρεμα, το οποίο την έκανε να αισθάνεται αυτοπεποίθηση καθώς το φορούσε. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως η σχεδιάστρια άρχισε να φοράει και να ράβει μαύρα φορέματα, ως ένδειξη πένθους, όταν ο σύντροφος της Boy Capel έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο το 1919.
Πρέπει να επισημανθεί ότι την περίοδο που δημιουργήθηκε το little black dress, το 1929 η Αμερική βίωνε δυσμενείς συνθήκες καθώς είχε ξεσπάσει η Μεγάλη Ύφεση( The Great Depression) που διήρκησε από το 1929-1939. Το Αμερικανικό κραχ, που οδήγησε σε παγκόσμια οικονομική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο και στη βιομηχανία της μόδας. Την εποχή εκείνη, η μόδα παρέμενε στάσιμη ενώ λόγω της έλλειψης πρώτων υλών για τη δημιουργία υφασμάτων, τα ρούχα χαρακτηρίζονται από απλότητα και λειτουργικότητα.
Έτσι λοιπόν και η αυτοκράτειρα της μόδας, προσαρμόστηκε στις οικονομικές και κοινωνικές επιταγές που πρόσταζαν οι παρούσες συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και μέσα από απλά και παράλληλα οικονομικά υφάσματα που χρησιμοποίησε, γνώρισε την επιτυχία.
Το μικρό μαύρο φόρεμα, στις επόμενες 2 δεκαετίες γνώρισε μεγάλη απήχηση μέσα από ταινίες του Χόλυγουντ. Ήταν το χρώμα που επιλέγοταν συχνότερα, δεδομένου ότι έγραφε καλά στην κάμερα, ενώ δεν εμπόδιζε τη διαδικασία χρωματισμού στις έγχρωμες σκηνές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το μικρό μαύρο φόρεμα συνέχισε να είναι μια προσιτή επιλογή, καθώς λόγω έλλειψης κλωστουφαντουργικών προϊόντων παρέμενε σταθερά, -όπως και κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Κραχ- μια οικονομική και εύκολη επιλογή. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως “κοινή στολή” για τις γυναίκες που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.
Το 1950, με το “επαναστατικό κίνημα” New Look, ο Christian Dior έδωσε νέα, πρωτοποριακή και συνάμα σύγχρονη μορφή στο φόρεμα. Το νέο φόρεμα ήταν πιο αποκαλυπτικό από αυτό της Chanel και χαρακτήριζε τις “επικίνδυνες γυναίκες”.
Επόμενη περίοδος-σταθμός για το μικρό μαύρο φόρεμα ήταν το 1961, όπου η Audrey Hepburn φόρεσε στην ταινία Breakfast at Tiffany’s, σχεδιασμένο από τον Givency, το οποίο ψηφίστηκε το 2010 ως το πιο διάσημο φόρεμα που έχει φορεθεί από γυναίκα ηθοποιό σε ταινία.
Το design του little black dress προσαρμόζεται ανάλογα την εποχή και τις επιταγές που επιτάσσει η μόδα και οι νέες τάσεις. Γι’ αυτό και παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στο αισθητικό και σχεδιαστικό κομμάτι. Έτσι, το 1980, το μικρό μαύρο φόρεμα φοριέται με τη μεγάλη τάση της τότε εποχής που ήταν οι βάτες, ενώ το 1990, αποκτά ένα σέξυ και ροκ ύφος καθώς συνδυάζοταν με δερμάτινα μπουφάν και μαύρες μπότες. Στα ‘00s, το μικρό μαύρο παραμένει διαχρονικό, ενώ μεγάλη τάση αποτελούν τα babydoll party φορέματα. Το 2010, κυριαρχούν τα μαύρα στενά φορέματα και οι επιρροές από τα 80’s.
Μπορεί η βιομηχανία της μόδας να αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, όμως η διαχρονικότητα του μικρού μαύρου φορέματος που ανακάλυψε η Coco Chanel φαίνεται πως δεν θα ξεθωριάσει στο χρόνο. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος της μόδας. Μπορεί οι νέες τάσεις να έχουν μια μεγάλη δυναμική, παρ’ όλα αυτά, καμία νέα τάση δεν μπορεί να υπερισχύσει τη κομψότητας, της απλότητας, της φινέτσας, της δυναμικότητας και του πηγαίου-ανεπιτήδευτου στυλ που πρεσβεύει το little black dress. Άλλωστε, όπως και η ίδια είχε πει
Η μόδα περνάει, μόνο το στυλ μένει πάντα το ίδιο.