Το να στηθεί μια ομάδα Art Production δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις. Γιατί πέρα από τα αυτονόητα, δηλαδή την γνώση και την εμπειρία του καθενός στη δουλειά του , αυτό που μετράει περισσότερο είναι η επαγγελματική συμπεριφορά των ανθρώπων και η λειτουργία τους μέσα σε μια ομάδα.
Όταν ξεκίνησα δυσκολεύτηκα πολύ να βρω σωστούς συνεργάτες. Πέρασα πολλά στάδια τα οποία με βοήθησαν να δω πράγματα που δεν έβλεπα στην αρχή.
Έχοντας πλεον την δική μου ομάδα , θέλω να σας πω τι πρέπει να προσέξετε για να χτίσετε και εσείς μια σουπερ ομάδα που θα την προσέξουν και θα την ζητάνε οι παραγωγές.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά
Από ποιους αποτελείται μια σωστή ομάδα. Από έναν στυλίστα, έναν φωτογράφο έναν make up artist και έναν hairstylist.
Εδώ θέλω να κάνω μια σημείωση. Ο μύθος της αγοράς θέλει τον φωτογράφο στον βασικό ρόλο και τον στυλίστα ως κάποιον περιττό ή luxury asset.
Ας καταργήσουμε το μύθο αυτό, με δυο σημαντικούς ορισμούς.
Πρώτον ο στυλίστας όπως και ο φωτογράφος αλλά και κάθε άλλο μέλος της ομάδας έχουν βασικό ρόλο καθώς δεν θα μπορείς να βγάλεις το αποτέλεσμα που θέλεις αν απουσιάσει έστω ο ένας.
Δεύτερον, θα δείτε στην πορεία πως ο στυλίστας είναι ο συνδετικός κρίκος για όλα και πως χωρίς Αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει η ομάδα. Εννοείται πως μιλάμε για επαγγελματικές παραγωγές και μόνο.
Πάμε να δούμε πως επιλέγουμε κάθε μέλος της ομάδας ξεχωστά.
Φωτογράφος
Είναι ένα σημαντικό και αναπόσταστο κομμάτι της ομάδας. Πολύ βασικό για τον φωτογράφο είναι ότι θα πρέπει να έχει έναν αξιοπρεπή και σωστό εξοπλισμό. Εγω την πρώτη φορά που συνεργάστηκα με έναν φωτογράφο , που μου σύστησε ένας γνωστός μου , σκεφτείτε δεν λειτουργούσαν τα φώτα του και διαρκώς σταματούσαμε γιατί η μήχανη του είχε ένα πρόβλημα. Άρα ο εξοπλισμός είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Είναι σαν να πηγαίνει ένας στρατιώτης στο πόλεμο χώρις τα όπλα του. Επίσης πως καταλαβαίνουμε ότι είναι σωστός επαγγελματίας; Θα πρέπει να έχει ένα portfolio που να ταιρίζει στην αισθητική που θέλετε να <<βγάζει>> προς τα έξω το έργο σας. Ακόμα από το πόσο συνεπής είναι στην ώρα που θα έρθει στη δουλεία του. Με τι τρόπο θα φερθεί και θα μιλήσει στους υπόλοιπους συνεργάτες και στο μοντέλο. Όταν κάποιος είναι αγενής και κακότροπος τότε σίγουρα δεν θα είναι καλός στη συνεργασία (ξεχάστε το gntm δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα για να γίνεις επαγγελματίας).
Επιπρόσθετα , θα πρέπει να δείτε σε πόσο χρονικό διάστημα θα δώσει τις επεξεργασμένες εικόνες στην ομάδα. Εδώ μεγάλη προσοχή, ο φωτογραφός ανάλογα την επεξεργασία που θα κάνει μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει την αισθητική μιας δουλειάς, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κοινή αισθητική μεταξύ φωτογράφου και στυλίστα. Έχει τύχει φωτογράφος που ενώ είχαμε συνεννοθεί για την όλη αισθητική του project, κανόντας το edit , έβαλε σκληρά φίλτρα , άλλα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει και κατέληξα να μην αναγνωρίζω την δουλεία μου. Φυσικά υπήρχε δυσαρέσκεια από ολη την υπόλοιπη ομάδα , που , πιστέψτε με, είναι κάτι που δεν το θέλετε να συμβεί.
Makeup artist
Υπάρχουν άπειροι εκεί εξω που ασχολούνται με το μακιγιάζ. Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, μεταξύ του ‘’ ξέρω να κάνω make up beauty ‘’ από το make up σε φωτογράφιση μόδας. Αρχικά το make up που θα κάνει θα είναι με βάση της οδηγίες που θα δώσει ο στυλίστας. Ο/Η make up artist θα πρέπει να πετύχει τη σωστή απόχρωση να δει γενικά σε όλο το υπόλοιπο σώμα , αν γυαλίζει για παράδειγμα , ώστε να βάλει οτιδήποτε χρειάζεται και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μεγάλη προσοχή για τους make up artist είναι στα εργαλεία τους. Πρέπει να έχουν όλα τους τα πινέλα όπου το καθένα έχει τη δική του χρήση και φυσικά να είναι πάντα μα πάντα καθαρά! Επίσης τα προίοντα που θα χρησιμοποιούν δεν χρειάζεται να είναι τα πιο ακριβά της αγοράς, όμως σίγουρα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση.
Τέλος, καλό θα είναι να είναι γρήγορος και αποτελεσματικός , διότι μπορεί να του ζητηθεί να αλλάξει make up στο μοντέλο δυο και τρεις φορές μέσα στο ίδιο project.
Hairstylist
Εδώ με βάση και πάλι της οδηγίες του στυλίστα θα πρέπει να μπορεί να αποδώσει το χτένισμα που του έχει ζητηθεί. Φυσικά και εδώ θα πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου του. Να έχει όλα τα εργαλεία που θα χρειαστεί, από τσιμπιδάκια μαλλίων , λακ, λάδι μαλλίων , πιστολάκι , χτένες κτλ. Πολύ σημαντικό να είναι όλα καθαρά.
Συνοψίζοντας , αυτό που θέλω να κρατήσετε μέχρι εδώ είναι ότι όλοι μα όλοι οι άνθρωποι που αποτελούν μια ομάδα θα πρέπει να έχουν ομαδικό πνεύμα , ευγένεια και διάθεση για συνεργασία. Στην ώρα της δουλείας δεν χωράνε εγωισμοί.
Στυλίστας
Αρχικά θα αναφερθώ στη συμπεριφόρα του. Ευγένεια και ομαδικό πνεύμα είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ο στυλίστας είναι Αυτός που θα αναλάβει να συγκεντρώσει ολόκληρη την όμαδα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι οργανωτικός και όσο γίνεται επικοινωνιακός ώστε να εξηγήσει στον καθένα τι ακριβώς θέλει από αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να οργανώσει μια ομάδα. Φέρει ευθύνη για πολλά πράγματα. Τα εργαλεία του είναι πολλά.
Αρχικά είναι η θεωρία. Να γνωρίζει δηλαδή Ιστορία της τέχνης και Ιστορία της ενδυμασίας. Να μπορεί να αναγνωρίζει σε ποια κατηγορία ή σε ποία εποχή / δεκαέτια εντάσσεται ένα outfit. Δεν είναι εύκολο , θέλει συνεχή εξάσκηση. Να μην είναι εγωιστής να ακούει και να μαθαίνει από τους γυρώ του και να εξελίσσεται διαρκώς. Να είναι ανοιχτόμυαλος και να μην φοβάται να δοκιμάσει νέα projects. Φυσικά να ψάξει να βρει το στυλ και το ύφος που του ταιρίαζει.
Πάμε στο πρακτικό κομμάτι, εννοώντας τα ρούχα. Αυτά και άλλα πολλά είναι τα δικά του εργαλεία. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρει τα ρούχα που θέλει όμως οφείλει με αυτά που έχει να αποδώσει στο μέγιστο το στυλ που έχει σκεφτεί. Για να το πετύχει χρείαζεται φαντασία και γούστο (που πηγάζει απο την συνεχή έκθεση του στην τέχνη). Σε μια φωτογράφιση εψαχνα ένα φόρεμα που τελικά δεν βρήκα. Τι έκανα λοιπον; Πήρα ένα κιμονό έβαλα το πίσω μέρος μπροστά και το πίσω το επίασα με παραμάνες. Ποτέ κανείς βλέποντας τις εικόνες δεν κατάλαβε ότι ήταν κιμονό.
Το βαλιτσάκι του στυλίστα
Σε κάθε φωτογράφιση ο στυλίστας πρέπει να έχει το βαλιτσάκι του. Τι περιλαμβάνει όμως,αυτό το βαλιτσάκι;
Τα ρούχα της φωτογράφισης τα props , αξεσουαρ , κάλτσες, παπούτσια, μωρομάντηλα, βελόνα και κλωστή και πολλές μα πάρα πολλές παραμάνες.
Τέλος, το λέω και το τονίζω, το να είστε στην ώρα σας είναι πολύ σημαντικό, αφενός για να στήσετε και να ετοιμάσετε τα outfits αφετέρου σκεφτείτε ότι όλη η ομάδα με εσάς έχει κάνει την επικοινωνία για την ώρα το μέρος και ότι άλλο , που σημαίνει ότι είστε ο πρώτος άνθρωπος που θα αναζητήσουν. Δεν είναι σωστό να σας περιμενούν.
Αυτό που θέλω να κρατήσετε από όλα αυτά είναι ότι θα πρέπει να βρείτε ανθρώπους όπου η δουλειά μαζί τους θα είναι χαρά και το αγχός θα γίνεται προσμονή. Να μην κάνετε πίσω στα θέλω σας και στις προσδοκίες σας. Να προσπαθείται πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αναμένω να μου πείτε και εσείς τις δικές σας εμπειρίες στις ομάδες που έχετε δουλέψει ή προσπαθήσατε να στήσετε.