«Ψήφισε» μας καθοδηγεί η ηθοποιός Allison Janney, φορώντας ίσως τα πιο πολιτευόμενα και ταυτόχρονα inυποδήματα της σεζόν, αποδεικνύοντας ότι η μόδα δεν παρεκκλίνει ποτέ των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών.
Η παραπάνω φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο μιας μαζικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, μέσω της οποίας σχεδιαστές και οίκοι κυκλοφόρησαν σειρές ρούχων και αξεσουάρ ειδικής έκδοσης, με συνθήματα που προτρέπουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Αντίστοιχη γνώριμη περίπτωση το 2016, στις προηγούμενες Αμερικανικές εκλογές, όπου μια πληθώρα σχεδιαστών και επαγγελματιών μόδας επέλεξαν να υποστηρίξουν σθεναρά την, τότε υποψήφια για την προεδρική θέση, HillaryClinton. Οι Prabal Gurung, Joseph Altuzarra, Tory Burch και Marc Jacobs δημιούργησαν προϊόντα με στόχο την οικονομική ενίσχυση της καμπάνιας της Clinton. Αντίστοιχα, υπέρ της υποψηφιότητάς της τάχθηκαν η αρχισυντάκτρια της Vogue, Anna Wintour, η πρόεδρος του Συμβουλίου Αμερικανών Σχεδιαστών (CFDA- Council of Fashion Designers of America), Diane von Furstenberg και η αρχισυντάκτρια του Glamour, Cindi Leive, διοργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ακόμα και μετά την αποτυχία της Clinton να υπερψηφιστεί ως η νέα πρόεδρος των Η.Π.Α., πολλοί σχεδιαστές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέναντι στον εκλεγμένο Donald Trump. Η Sophie Theallet, o οίκος Kenzo, o TomFord και ο Marc Jacobs ανήκουν σε αυτούς που αρνήθηκαν να ντύσουν την οικογένεια Trump, εξ αιτίας των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων που εκείνη, σύμφωνα με τους ίδιους, υιοθετούσε.
Σήμερα, ενώπιον των επικείμενων προεδρικών εκλογών, οι άνθρωποι της μόδας φάνηκαν αποφασισμένοι να εμπλακούν ενεργά και να ενστερνιστούν τη θέση τους ως ένα βασικό κέντρο επιρροής της κοινής γνώμης. Διαφοροποιούμενοι από το 2016, τώρα εστιάζουν στους πολίτες και όχι στις πολιτικές φιγούρες.
To «Vote» ως μήνυμα, συμβουλή, fashion logo.
Στοίχημα των influencers (κάθε επαγγέλματος), αποτέλεσε για τις φετινές εκλογές η επιστράτευση των Αμερικανών πολιτών υπέρ της άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλο ποσοστό αποχής από την τελική ψηφοφορία, το ενδιαφέρον στράφηκε προς την συμμετοχή στη διαδικασία και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Υιοθετώντας τα παραπάνω και αντιλαμβανόμενοι την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή, πολλοί σχεδιαστές μετέφεραν τον προεκλογικό παλμό στα ατελιέ τους, δημιουργώντας προϊόντα που προέτρεπαν το κοινό να κάνει το ελάχιστο. Να ψηφίσει.
Οι 5050Vote μπότες του Stuart Weitzman φορέθηκαν από μια πληθώρα διάσημων ηθοποιών, youtubers και μοντέλων όπως οι Sophia Bush, Mandy Moore, Selma Blair, Karlie Kloss, Liza Koshy και Allison Janney. Το ένδυμα αποτέλεσε τόσο fashion statement, όσο και προεκλογικό σύνθημα, τη διάδοση του οποίου δεν παρέβλεψε να ενθαρρύνει και η σύζυγος του υποψηφίου Joe Biden, Jill Biden.

Το σύνθημα «Ψήφισε» ήταν τόσο ισχυρό, ώστε να μεταφερθεί σε κολιέ, μάσκες και μπλούζες. Χαρακτηριστικά, η πρώην πρώτη κυρία, Michelle Obama, εμφανίστηκε να φοράει στο συνέδριο των Δημοκρατικών ένα χρυσό περιδέραιο με την λέξη vote, αξεσουάρ των ByChari, μιας αμερικανικής φίρμας κοσμημάτων, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η Αφροαμερικανίδα σχεδιάστρια Chari Cuthbert.
Η μουσικός Lizzo δημιούργησε σε συνεργασία με το brand γυαλιών ηλίου, Quay, μια μάσκα με το μήνυμα «Vote».
Αντίστοιχα η Selena Gomez σε συνεργασία με την εταιρεία ρούχων Dover Street Market κυκλοφόρησε φούτερ για την προώθηση του εγχειρήματος When We All Vote.
Ο σχεδιαστής Michael Kors λάνσαρε T-shirt και φούτερ με τις φράσεις «Your Voice Matter» (η φωνή σου μετράει) και «Vote» σε χρωματισμούς της αμερικανικής σημαίας, προτρέποντας τους πολίτες να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Πολλά από τα προϊόντα που προαναφέρθηκαν δεν αποτελούν μόνο μέρος σειρών ρούχων και αξεσουάρ ειδικής έκδοσης, αλλά πρόκειται να λειτουργήσουν ως μέσο στήριξης οργανισμών που σχετίζονται με τη διαδικασία των εκλογών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική βοήθεια του ταμείου του NAACP Legal Defense and Education Fund για την καταπολέμηση του ρατσισμού και τη χρηματοδότηση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού, I am Voter.
Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική εταιρεία Coach, η οποία λάνσαρε αποκλειστικά την καμπάνια Coach The Vote, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ατομικών δικαιωμάτων, More than a vote. Βασικό στόχο τους αποτελεί η ενημέρωση του αφροαμερικανικού και λατινοαμερικανικού κοινού σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας και την προστασία των ψήφων τους.
Η Coach, όπως και πολλά άλλα brands και σχεδιαστές προσέγγισαν τις αμερικανικές εκλογές με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο, δημιουργώντας αντικείμενα που δεν ξεφεύγουν από τα όρια των ταυτοτήτων τους και που παράλληλα αποτελούν μέσο αφύπνισης της κοινωνικής συνείδησης. Ενώπιον μιας πολιτικής στιγμής ορόσημο για τους Αμερικανούς, οι άνθρωποι της μόδας απέδειξαν ότι ασπάζονται κυρίως τα ιδεώδη της δημοκρατίας και όχι των πολιτικών αρχηγών.
Ίσως τα παραπάνω να αποτελούν διαπίστωση ότι η μόδα είναι πάντα ταυτόσημη με τις κοινωνικές αλλαγές, εξαρτάται, ορίζεται από αυτές ή ίσως τελικά τις ορίζει. Τόσο οι μεγάλοι οίκοι και σχεδιαστές, όσο και οι μικρότεροι φαίνεται να υιοθετούν την άποψη πώς η μόδα ξεκινάει και τελειώνει με τους ανθρώπους, απορρίπτοντας τις ελιτίστικες αποχρώσεις του παρελθόντος.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Μόδα είναι η έκφραση της ελευθερίας μας. Αν δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι πώς μπορούμε να την ενστερνιστούμε;
*Update: Με το πέρας των αμερικανικών εκλογών, νικητής ανακηρύχθηκε ο Joe Biden. Με τον Donald Trump να επιμένει για εξαπάτηση και υποκλοπή των ψήφων, η αμερικανική κοινωνία οδηγείται σε διχασμό. Πιο πολύ από ποτέ οι άνθρωποι της Μόδας, αντιδρούν και παρακάμπτουν τα εμπόδια προς την Δημοκρατία. Ας παραδειγματιστούμε.