Ως μέλη της βιομηχανίας της μόδας δεν μπορούμε να παραμελούμε όλα εκείνα τα events που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών και των πρακτικών που χρησιμοποιούνται για να κάνουμε τη μόδα πιο ηθική και αειφόρο. Μια από αυτές τις διοργανώσεις είναι και το Fashion Revolution Week το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο προς τιμήν της επετείου της κατάρρευσης του εργοστασίου Rana Plaza στις 24 Απριλίου του 2013 κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.138 άνθρωποι και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν.
Το Fashion Revolution Week 2021, με τίτλο “Δικαιώματα, Σχέσεις και Επανάσταση”, διεξήχθη από τις 19 μέχρι τις 25 Απριλίου και απέσπασε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή σε σχέση με τις αντίστοιχες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η θεματολογία του κινήθηκε γύρω από τη διασύνδεση των ανθρωπίνων και των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων με στόχο να βρεθούν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις.
Ας εστιάσουμε όμως στις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από το Fashion Revolution αλλά και τους τρόπους που μπορείτε και εσείς να γίνετε μέλη της επανάστασης!
Basic Steps
Τα βασικά προωθητικά βήματα που ακολούθησαν και ακολουθούν για να ενσαρκώσουν το όραμα τους είναι η δημιουργία των hashtag #WhoMadeMyClothes? (802k posts) και #WhatsInMyClothes (18.7k posts) τα οποία χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια σαν κινητήριες δυνάμεις στα social media αλλά και του φετινού #WhoMadeMyFabric? (5000+ posts). Κατά συνέπεια κυκλοφόρησαν και τις αντίστοιχες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με τα hashtag #IMadeYourClothes (210k posts) και #IMadeYourFabric (1000+ posts). Έδωσαν έτσι βήμα στους ανθρώπους αλλά και στα brands να δημιουργήσουν μια ψηφιακή συζήτηση μέσω της παραγωγής περιεχομένου. Είναι εμφανές ότι υπάρχει διαφορά όσον αφορά τη χρήση των hashtag αυτών η οποία ωστόσο οφείλεται στο γεγονός ότι το #WhoMadeMyFabric? και το #IMadeYourFabric είναι τα πιο πρόσφατα και λιγότερο αφομοιωμένα. Ίσως μάλιστα αυτό να αποτελεί και ένα πάτημα για τη διεξαγωγή πιο μεγάλων ενεργειών για την ενημέρωση του κοινού πράγμα που θα μπορούσαν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν τα brands.
Στο πλαίσιο των hashtag ξεκίνησαν και μια καμπάνια με αφίσες που φέρουν τους τίτλους “Who Made My Clothes?”, “Who Made My Fabric?”, “I Made Your Clothes” και “I Made Your Fabric” ωθώντας έτσι τους υποστηρικτές τους να κολλήσουν τις αφίσες στα παράθυρα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας και απαίτησης απαντήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
Campaigns
Πέραν των κλασικών μεθόδων, follow στα social media, εγγραφή στο newsletter και δωρεές, ο φορέας αυτός επιστράτευσε εργαλεία και ιδέες που καλούν για μια δυναμική και επαναστατική διαδραστικότητα. Η Fashion Revolution στη προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τα σύγχρονα brands πάνω στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων τους αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν οι διαδικασίες παραγωγής τους και η εφοδιαστική τους αλυσίδα στο περιβάλλον, εξέδωσε έναν οδηγό συμμετοχής στο έργο της.
Αρχικά, κάλεσε τα brands να απαντήσουν στα hashtag #WhoMadeMyClothes?, #WhatsInMyClothes και την πιο πρόσφατη προσθήκη τους #WhoMadeMyFabric? μέσω των social media παροτρύνοντας έτσι τους πελάτες τους να πληροφορηθούν για τις πρακτικές παραγωγής των προϊόντων τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τη χρήση των αντίστοιχων hashtag #IMadeYourClothes & #IMadeYourFabric τους ωθεί να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα είτε ενώ εργάζονται είτε κατεβάζοντας τις αφίσες της καμπάνιας με τους εργαζόμενους να τις κρατάνε. Έδωσαν μάλιστα και ένα προτεινόμενο μήνυμα για τη διευκόλυνση και την καλύτερη μετάδοση της πληροφορίας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μπορούν μέσω ενός συγκεκριμένου template να μεταφράσουν την αφίσα της καμπάνιας στη γλώσσα ή τη διάλεκτο των εργαζομένων τους δίνοντας έτσι μια πιο πολυποίκιλη πολιτισμική διάσταση στο ζήτημα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα hashtag αυτά και κάνοντας tag την Fashion Revolution (@fash_rev) μπορούν να επωφεληθούν και οι ίδιοι αλλά και ο φορέας και η βιομηχανία της μόδας.
Μερικές ακόμα πρακτικές μεγαλύτερου εύρους είναι η διοργάνωση event εκ μέρους των ίδιων των brand όπως είναι η προβολή ταινιών, συζητήσεις με ειδικούς του χώρου, εκθέσεις, δημιουργικά workshop, ανταλλαγές ρούχων ή/και συνεντεύξεις ανάμεσα στους πελάτες και τους δημιουργούς. Η προβολή των ταινιών θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και φιλμ μικρού ή μεγάλου μήκους όπως είναι κάποιο ντοκιμαντέρ που θα έδειχνε την παραγωγή των προϊόντων από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγωγικής διαδικασίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ταυτόχρονα σε phygital επίπεδο οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βιτρίνες τους είτε κολλώντας είτε ζωγραφίζοντας το μήνυμα που αναγράφεται στις αφίσες του φορέα και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την κίνηση τους αυτή στους λογαριασμούς τους στα social media.
Μέσα σε αυτή την ποικιλία ενεργειών υπάρχει και ένα project που λέγεται Fashion Open Studio και έχει στόχο την άμεση αλληλεπίδραση των εταιρειών μόδας με τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Fashion Revolution Week 2021, 60 σχεδιαστές από 20 χώρες άνοιξαν τις πόρτες ψηφιακά στο κοινό και του επέτρεψαν να “μπουν” στο στούντιο τους και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που φτιάχνουν τα ρούχα τους.
Time to act
Πέρα από τα brands όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι ακόλουθοι του Fashion Revolution. Μπορείς για παράδειγμα να στείλεις email σε brands που ακολουθείς και προτιμάς μέσω μιας συγκεκριμένης φόρμας στην ιστοσελίδα, την οποία μπορείς να συμπληρώσεις με τα στοιχεία σου και της εταιρείας και να τη στείλεις μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Ταυτόχρονα, έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με το brand μέσω του Twitter και συγκεκριμένα με τη χρήση ενός προτεινόμενου μηνύματος στο οποίο συμπληρώνεις το username της εταιρείας, το όνομα σου, το email σου και τη χώρα σου και μπορείς αυτόματα να το ανεβάσεις μέσω της ιστοσελίδας. Με τον ίδιο τρόπο και με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα μπορείς να γράψεις προϊοντικές κριτικές ρωτώντας τους για τη διαδικασία παραγωγής των ρούχων τους και των υφασμάτων που χρησιμοποιούν.
Το Fashion Revolution Week δεν είναι η μοναδική περίοδος στην οποία μπορεί κανείς να συμβάλει στο έργο του φορέα. Πρόκειται για πρακτικές και προωθητικές ενέργειες που ο καθένας μας μπορεί να κάνει όλο το χρόνο. Μετά από μια έντονη χρονιά για τη βιομηχανία της μόδας με τις επιπτώσεις του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία έχει έρθει ο καιρός να γίνει μια ιδεολογική επανεκκίνηση. Η διαφάνεια και η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι οι βασικότερες επιχειρηματικές αξίες. Τα brand και οι influencers οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό τους και να το βοηθούν να εξελιχθεί.
Η μόδα πέρα από τρόπος έκφρασης είναι και ένα πεδίο πειραματισμού και ανάπτυξης. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μαζί, who made our clothes, what’s in our clothes and who made our fabric.