Μετά από τη συζήτηση μας στο Instagram δεν μπορούσα παρά να φέρω το θέμα αυτό και σε γραπτή μορφή, με την ελπίδα πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο για όλους εσάς που ξεκινάτε τώρα κάποιο fashion account αλλά και για όσους επιθυμούν να δώσουν μια νέα πνοή σε έναν ήδη υπάρχων λογαριασμό. Πλέον, οι λογαριασμοί στο Instagram και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της μόδας αποτελούν μια μορφή digital επιχείρησης. Υπάρχουν στατιστικά, μετρήσεις και insights που μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και δωρεάν feedback για τον λογαριασμό μας και την βελτίωση του αλλά και εργαλεία marketing και προώθησης που με ένα μικρό ποσό μπορούν να αυξήσουν ποσοτικά και ποιοτικά το engagement με το κοινό μας.
Γεννιούνται έτσι κάποια βασικά dos και don’ts που κάθε κάτοχος ενός λογαριασμού με επαγγελματικές και μη προοπτικές καλό είναι να έχει στο νου του τόσο στο ξεκίνημα όσο και στην πορεία της ανάπτυξης του οράματος του. Τα social media στα οποία συναντάμε συνήθως τα fashion accounts είναι το Instagram και το Tik Tok λόγω του ότι συνδυάζουν φωτογραφίες, οπτικοακουστικό περιεχόμενο και κείμενο με ευκολία και αμεσότητα, δίνεται ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση στο πρώτο μέσο λόγω ευχρηστίας.
Ας ξεκινήσουμε!
-
Success is a Triptych
Do: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω τα fashion accounts αποτελούν πλέον μια μορφή καθαρά digital επιχείρησης. Ιδιαίτερα στο ξεκίνημα σου αλλά και σε περίπτωση που αποφασίσεις να δώσεις μια νέα πνοή στο λογαριασμό σου στην πορεία της εξέλιξης του, πρέπει να έχεις στο νου σου ένα τρίπτυχο ερωτήσεων:
– Ποιά θέλω να είναι η αισθητική του λογαριασμού μου;
(Εδώ εντάσσονται το ύφος των κειμένων, η διάταξη του περιεχομένου, η θεματολογία κλπ.)
– Ποιό είναι το target group μου;
(Μιλάμε για το ηλικιακό φάσμα στο οποίο απευθύνεσαι/Καλό είναι να δώσεις την προσοχή σου στο Gen Z κοινό, τους Millennial και μακροπρόθεσμα τους Gen A)
– Τι είναι αυτό που με κάνει να ξεχωρίζω από άλλους αντίστοιχους λογαριασμούς;
(Η ερώτηση αυτή φυσικά συνεπάγεται την έρευνα και την εύρεση των βασικών σου ανταγωνιστών που με τη σειρά τους, μπορούν ασυνείδητα να σου δώσουν πληροφορίες και ως εκ τούτου να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις)
Don’t: Μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις ανεβάζοντας ασυνάρτητο περιεχόμενο που δε σε αντιπροσωπεύει και δεν περνάει το μήνυμα που θες. Ένας λογαριασμός μόδας δεν είναι απλή υπόθεση γιατί πλέον πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο. Η οργάνωση είναι το παν για αυτό και συνιστάται να κάνεις ένα πλάνο στρατηγικής. Σε περίπτωση που πιστεύεις πως είναι ένα χάος και δεν μπορείς να βρεις την αρχή, μην επαναπαύεσαι. Ξεκίνα με το τρίπτυχο αυτό και θα δεις πως θα γεννηθούν νέα ερωτήματα και νέες απαντήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς επαρκώς.
-
Be Open & Honest
Do: Η διαφάνεια και η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι 2 βασικά χαρακτηριστικά που κάθε επιχείρηση οφείλει να διαθέτει για να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό της. Αντίστοιχα και ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός fashion account, οι διαχειριστές και οι κάτοχοι μπορούν να τα πετύχουν δείχνοντας τα παρασκήνια της παραγωγικής διαδικασίας και φέρνοντας τους ακόλουθους σε επαφή με τους δημιουργούς και το πρόσωπο πίσω από την όλη ιδέα. Για παράδειγμα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τα εργαστήρια στα stories και σε post αποτελούν μια καλή πηγή διαφάνειας και ανάδειξης των πρακτικών που χρησιμοποιούνται.
Don’t: Μην αφήνεις τους ακόλουθους σου στο σκοτάδι, μην υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να τους προσφέρεις και μη χτίζεις μια ουτοπική και επιφανειακή εικόνα γιατί πολύ εύκολα, έστω και ένας ακόλουθος σου μπορεί να μάθει την αλήθεια και να εκθέσει εσένα και το λογαριασμό σου με ανεπανόρθωτες συνέπειες.
-
Advertising is key
Do: Σημαντικό κομμάτι για την ανοδική πορεία ενός fashion account είναι η χρήση μιας ποικιλίας προωθητικών ενεργειών. Μερικές από αυτές είναι η προώθηση μέσω του φιλικού περιβάλλοντος, μέσω άλλων accounts με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες προϊοντικές συνεργασίες και giveaways αλλά και μέσω των διαφημίσεων επί πληρωμή και συγκεκριμένα το εργαλείο Facebook Ads. Πιο απλές προωθητικές κινήσεις αποτελούν τα hashtags, τα οποία προϋποθέτουν έρευνα για την εύρεση των πιο στοχευμένων για την εκάστοτε εταιρεία και το post, και τα stories όπως για παράδειγμα με το feature/ αυτοκόλλητο “Support Small Business” ή το “Countdown” για την πρόκληση ενθουσιασμού για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός.
Don’t: Καλό είναι να κρατήσεις τις ισορροπίες και να μην το παρακάνεις με τις προωθητικές ενέργειες γιατί μπορεί να φανεί ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο να αναδειχθεί ο λογαριασμός σου παρά το να προσφέρεις στο κοινό σου ποιοτικό περιεχόμενο. Επίσης, κάνε με μια συγκεκριμένη συχνότητα giveaways και διαγωνισμούς, για να δώσεις ένα “limited” χαρακτήρα στο brand σου. Ας μη ξεχνάμε ότι η αίσθηση της αποκλειστικότητας, η ιδέα του “limited” και η αλληλεπίδραση είναι στοιχεία κλειδιά για ένα ποιοτικό engagement.
-
Educate
Do: Η συνεχής ενημέρωση είναι απαραίτητη για να κρατήσεις το ενδιαφέρον των ακολούθων σου αλλά και για να κάνεις ακόμα πιο ισχυρό το δεσμό εμπιστοσύνης που χτίζεται με τον καιρό. Η Eva Chen, η διευθύντρια συνεργασιών μόδας στο Instagram, έχει υπερτονίσει πολλές φορές τη σημασία που έχει για το κοινό όταν ένα fashion account ενημερώνει τους ακόλουθους του για τις νεότερες προσθήκες στο υπό συζήτηση social media και για το πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τόσο οι ίδιοι οι ακόλουθοι όσο και ο λογαριασμός. Για παράδειγμα, όταν ένα brand ενημερώνει τους πελάτες του για το πως λειτουργεί το Instagram Shopping και ποια είναι τα οφέλη του, κερδίζει ποιοτικούς ακόλουθους που θα τους ακολουθήσουν για να τους συμβουλευτούν για μελλοντικές προσθήκες κάνοντας ταυτόχρονα και αγορές από τα προϊόντα του λογαριασμού.
Don’t: Μπορεί εσύ να ξέρεις πως να χρησιμοποιήσεις ένα νέο feature γιατί το μελέτησες και έκανες την έρευνα σου για προσωπικό σου κέρδος, δεν μπορείς όμως να παίρνεις ως δεδομένο ότι το ξέρουν και οι ακόλουθοι σου. Οφείλεις να τους εκπαιδεύσεις και να τους βοηθήσεις να μάθουν πως λειτουργεί και γιατί είναι καλό και για τους δυο σας αυτή η νέα προσθήκη αλλά και πως μπορούν να ευχαριστηθούν περισσότερο το περιεχόμενο σου.
Και ας μη ξεχνάμε ότι δεν είναι όλες οι λειτουργίες και τα εργαλεία, νέα και παλιά για όλους τους λογαριασμούς. Καλό είναι να τα φιλτράρεις και να δεις ποιο μπορεί να σου αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος, από την “παραγωγή” μέχρι την “κατανάλωση” του περιεχομένου, ανεξαρτήτως του ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείς.
-
Post Frequently
Do: Είναι σημαντικό να κρατάς το κοινό σου σε εγρήγορση και να του προσφέρεις πρωτότυπο περιεχόμενο. Συνίσταται να ανεβάζεις 2 με 3 φωτογραφίες την ημέρα ανάλογα με τον όγκο του αρχείου που διαθέτεις και την αισθητική που έχεις επιλέξει. Ωστόσο, επειδή πολλοί στο ξεκίνημα τους δε διαθέτουν αρκετό υλικό για αυτού του είδους την αλληλεπίδραση, τουλάχιστον 1 φωτογραφία την ημέρα είναι αναγκαία σε συνδυασμό με πιο δυναμική δραστηριότητα στις ιστορίες στις οποίες καλείς το κοινό σου να γίνει μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.
Don’t: Μην ανεβάζεις περιστασιακά και ανοργάνωτα τα posts σου γιατί θα δημιουργήσεις χαοτικές διακυμάνσεις στη σχέση σου με το κοινό και θα δώσεις την εντύπωση ότι δεν δείχνεις το απαραίτητο ενδιαφέρον και αγάπη τόσο για το brand όσο και για τους ακόλουθους σου.
Αυτά είναι μόνο μερικά tips and tricks για μια αποτελεσματικότερη απόδοση των fashion accounts αλλά και για ποιοτικότερο engagement με τους πελάτες. Η βιομηχανία της μόδας σε συνδυασμό με το ψηφιακό τοπίο δίνουν αμέτρητες επιλογές και ευκαιρίες που όχι μόνο είναι δωρεάν αλλά μπορούν να δώσουν άμεσα boost τόσο σε digital όσο και σε phygital επιχειρήσεις. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολο, και ας είμαστε ειλικρινείς είναι, αλλά είναι και θέμα μεθοδικότητας και συνήθειας.
Be brave cause the best is yet to come!