Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία του Covid-19 μας έχει αναγκάσει να περνάμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας από ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαμορφώσει και διευρύνει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε καθώς και μας έχει “αναγκάσει” να θέσουμε καινούριες προτεραιότητες. Μία από αυτές είναι η αυτοφροντίδα. Η έννοια του self-care στην εποχή του κορονοϊού δεν είναι απαραίτητα μόνο συνυφασμένη με την αγορά ενός πανάκριβου ρούχου, με την απόκτηση της πιο in trend απόχρωσης ενός κραγιόν αλλά ούτε και με το τέλειο κούρεμα. Για πολλούς ανθρώπους έχει φέρει στο επίκεντρο τον σκοπό και το νόημα της ζωής και την αναδιάρθρωση των αναγκών τους. Θέματα όπως η μακροζωία και ο φόβος της θνησιμότητας δεν είναι πλέον υποθετικά αλλά ανήκουν στην πραγματικότητα του 2020 και συνεχίζουν να μας απασχολούν και το 2021.
Είναι αυτή η πραγματικότητα που έχει ανεβάσει στα ύψη τη σημασία του «me time», που μας οδηγεί είτε στο να φτιάξουμε τον δικό μας κήπο, να αποκτήσουμε μια νέα δεξιότητα, είτε να ντυθούμε μέσα στο σπίτι κι ας μη μπορούμε να βγούμε, απλά για να νιώσουμε κάποια κανονικότητα (Μάθε πως μπορείς να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά τον ελεύθερο σου χρόνο στην καραντίνα εδώ). Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, κι εφόσον ο κοινωνικός ιστός έχει καταρρεύσει και δεν μπορούμε πλέον να δράσουμε κοινωνικά όπως είχαμε συνηθίσει, εστιάζουμε περισσότερο στον εαυτό μας. Το self-care δεν αποτελεί κάποιου είδους νέα μόδα. Η διαφορά είναι ότι στην προ-Covid-19 εποχή ξεχνούσαμε την έννοια της αυτοφροντίδας λόγω του βαρύ φορτίου που “κουβαλούσαμε” με υποχρεώσεις. Ωστόσο, τώρα, σχεδόν 1 χρόνο στη νέα αυτή πραγματικότητα που ζούμε, αποτελεί προτεραιότητα.
Το να νιώθει κανείς καλά μπορεί να σημαίνει να φαίνεται και καλά, επομένως η εκτεταμένη απομόνωση έχει δημιουργήσει νέες τάσεις στην ομορφιά και τα ρούχα. Πιο συγκεκριμένα, το pop είδωλο, Lady Gaga, η οποία έχει το δικό της brand ομορφιάς δημοσίευσε πριν λίγο καιρό μια φωτογραφία στο Instagram στην οποία φοράει ένα cat-eye look με κραγιόν σε φυσική απόχρωση. Στο caption της φωτογραφίας δήλωσε ότι έκανε το μακιγιάζ της για να χαροποιήσει τον εαυτό της. Όμως, όταν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, η πανδημία έχει φέρει το μακιγιάζ σε δεύτερη μοίρα καθώς οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο τώρα προς τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Συνήθως, οι πωλήσεις κραγιόν ανεβαίνουν στα ύψη όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση γιατί είναι ένας φθηνός τρόπος να αισθανθεί κανείς καλά. Παρ’ ολ’ αυτά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πωλήσεις των προϊόντων μακιγιάζ έπεσαν περίπου κατά 20% με 30% σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey & Company και οι πωλήσεις των προϊόντων περιποίησης του δέρματος έχουν αυξηθεί κατά κόρον. Στην πραγματικότητα, το 70% των καταναλωτών ελάττωσε τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς NPD Group Inc. Για παράδειγμα, αλυσίδες ομορφιάς, όπως η Ulta και πολυκαταστήματα όπως τα Macy’s αύξησαν τις προσφορές σε ενυδατικές κρέμες και στα προϊόντα μπάνιου και σώματος. Η Walmart συνεργάστηκε με την Unilever, η οποία είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, για να κυκλοφορήσει μια συλλογή που φέρει την ονομασία “Find Your Happy Place”, και η οποία στοχεύει στους πελάτες που θέλουν να αποβάλλουν το άγχος τους.
Το να είσαι καλός με τον εαυτό σου είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής έχει επηρεαστεί και υπάρχει λίγος έλεγχος για το τι ακολουθεί. Αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας είναι ανησυχητικό και εξαντλεί περαιτέρω τα ήδη περιορισμένα επίπεδα ενέργειας μας. Καθώς όλοι μας βαδίζουμε σε έναν άγνωστο κόσμο που κάποιος θα μπορούσε να τον παρομοιάσει με το Upside Down του “Stranger Things”, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάτι κι αυτό είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Η πανδημία μέσα σε όλα αποκάλυψε επίσης ποια πράγματα χρήζουν ζωτικής σημασίας. Και από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είναι σαφές ότι η αυτοφροντίδα έχει σημασία, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, με τόσα πολλά “άγνωστα” μπροστά να μας περιμένουν.
Η παρουσία της πανδημίας μέχρι στιγμής έχει διάρκεια και ακόμα κι αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι το τέλος φαίνεται να είναι ορατό, όλοι αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Επιπρόσθετα, η αυτοφροντίδα πέρα από τον εαυτό μας βοηθάει και τους γύρω μας. Όταν διατηρούμε ομαλή τη δική μας ψυχική υγεία και έχουμε μια αίσθηση ηρεμίας, είμαστε πιο ενεργοποιημένοι και ανανεωμένοι και μπορούμε να προσφέρουμε μια πιο θετική προοπτική για τους άλλους. Η αυτοφροντίδα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος, τη δυστυχία, την ασθένεια, την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Παρέχει ανακούφιση όταν αισθανόμαστε κλονισμένοι.
Καθώς πολλοί από εμάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα όρια που έχουν τεθεί αναφορικά με τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας, τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι πιθανό να αυξηθούν. Γιατί; Τα μέτρα που εφαρμόζονται για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού – κοινωνικές αποστάσεις, εργασία εξ αποστάσεως, το κλείσιμο των σχολείων κλπ. – αυξάνουν την απομόνωση, την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας και την οικονομική δυσχέρεια. Μπορεί επίσης να αισθανόμαστε άγχος καθώς ανησυχούμε για τις οικογένειες και τους αγαπημένους μας αλλά και για το άγνωστο τέλος της πανδημίας.
Γι’ αυτό η φροντίδα του εαυτού μας είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας που δε πρέπει να παραμελούμε, ειδικά τώρα με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν λόγω της παγκόσμια υγειονομικής κρίσης.
Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα που αναλύσαμε σήμερα; Περιμένω τα σχόλια σας!
Μέχρι την επόμενη φορά…don’t forget to take care of yourselves!